Zomerrondleidingen over SS-terrein kamp Vught

Vanaf zondag 2 juli verzorgt Nationaal Monument Kamp Vught elke zondag t/m 3 september rondleidingen over het voormalig SS-terrein van kamp Vught. Deelnemers passeren de authentieke gebouwen waarin tijdens de oorlog SS-bewakers werkten en verbleven; nu is dit terrein de Van Brederodekazerne.


Tijdens rondleiding op voormalig SS-terrein (foto Jan van de Ven)

Normaliter is de kazerne van de Lunettenlaan niet toegankelijk voor het publiek. De rondleiding voert langs de voormalige ‘Kommandantur’ (het hoofdgebouw van het kamp), de paardenstallen en de rietgedekte villa van de kampcommandant. Bezoekers kijken vanaf het balkon uit over de appèlplaats. In de Kommandantur is de presentatie ‘Van boven af’ te zien over de organisatie en rol van de kampleiding en het personeel. Hierna is een bezoek aan het Geniemuseum mogelijk, dat extra geopend is in juli en augustus. Dit museum is een bezoek waard voor iedereen die in de geschiedenis van de krijgsmacht en techniek is geïnteresseerd.

Het is noodzakelijk om te reserveren; dit kan via nmkampvught.nl (Agenda) of op werkdagen via (073) 656 6764. Deelname is 4 euro (18+) of 2 euro (10 t/m 17) exclusief entree. De inkomsten worden gedeeld met het Geniemuseum, dat gevestigd is in de voormalige kampkeuken. De rondleiding is geschikt vanaf 10 jaar en wordt aangeboden op 2, 9, 16, 23, 30 juli; 6, 13, 20, 27 augustus en 3 september. Deze activiteit is niet geschikt voor mindervaliden vanwege de te bezoeken onderdelen van het militaire terrein.

Rondleiding door herinneringscentrum
In de zomervakantie is er van 8 juli t/m 3 september dagelijks om 14.00 uur een rondleiding door het herinneringscentrum. Deze rondleiding is bestemd voor individuele bezoekers en geeft een beeld van de gevangenschap in concentratiekamp Vught. Deelname kost 2 euro (18+) of 1 euro (10 t/m 17) exclusief entree. Kaartjes worden verkocht op de dag van de rondleiding. Vanaf 1 juli is er een nieuwe expositie ‘Eten in oorlogstijd’, ontwikkeld door het Verzetsmuseum Amsterdam. Voor de expositie verleenden vijf bekende topkoks hun medewerking. In Vught verleent restaurant De Heer Kocken, bekroond met Michelin-ster, medewerking aan de expositie door een ‘Philiprak’-recept uit te werken. In de ontvangsthal wordt een vitrine met objecten en documentatie over voedsel in Kamp Vught ingericht. Ook worden films vertoond over eten tijdens de bezetting.

Barak 1B
Barak 1B is in de vakantie extra geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Het gebouw is de laatst overgebleven stenen barak van ‘Konzentrationslager Herzogenbusch’. De vaste presentatie bestrijkt vier periodes: het concentratiekamp (1943-1944), het opvangkamp voor Duitse burgerevacués uit het grensgebied (1944-1945) en het interneringskamp voor NSB’ers en van collaboratie verdachte Nederlanders (1944-1949). Sinds 1951 was een deel van het voormalig concentratiekamp in gebruik als woonoord ‘Lunetten’ voor Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen.

Gebruikte bron(nen)