STIWOT Reizen is vanaf nu samengevoegd met TracesOfWar.nl en zal verder gaan onder de naam TracesOfWar Travel.

STIWOT Battlefieldtour "Operatie Veritable"

Op zaterdag 10 juni 2017 organiseerde STIWOT Reizen in samenwerking met Liberation Tour een Battlefield Tour over operatie Veritable. Deze operatie begon op 8 februari 1945 en luidde daarmee het begin in van de gevechten in het kader van het Rijnlandoffensief. Wij bezochten het gebied rond Groesbeek en het Reichswald, en traden daarbij in de voetsporen van de 15e Schotse Infanterie Divisie en 3e Canadese Infanterie Divisie tijdens hun gevechten in februari en maart 1945.We begonnen de dag net buiten Groesbeek bij de zogenaamde "Horrocks-Boom". Vanuit deze positie instrueerde Luitenant-Generaal Horrocks (bevelhebber van het Britse 30ste Korps) vanuit een uitkijkpost in deze boom een enorme troepenmacht. Hier werd verteld over de aanleiding van "Operatie Veritable" en de troepenopbouw in de winter van 1944-1945.
Vervolgens reden we door naar Kranenburg. Deze plaats kon pas na zeer zware gevechten, ondersteund met artilleriebeschietingen, door de geallieerden worden ingenomen. Nadat Kranenburg was gevallen zijn een aantal beroemde foto's gemaakt van geallieerde militairen die door Kranenburg trekken. Aan de hand van deze foto's bezochten we de plekken waar de fotograaf toentertijd heeft gestaan.

Vervolgens rijden we door het heuvellandschap verder naar Frasselt. Hier bereikten de geallieerden de Siegfriedlinie. Aan de hand van foto’s werd verteld over de stellingen die de Duitsers bovenop de heuvelkam en in het lagergelegen terrein hadden aangelegd. In de loop van de middag van 8 februari lukte het de geallieerden om de Siegfriedlinie te doorbreken en rolden de Churchill en Crocodile tanks over de tankgracht.De volgende stop was Kleef. Kleef werd op 7 februari, aan de vooravond van operatie Veritable, door Geallieerde bommenwerpers zwaar gebombardeerd, waarbij een groot deel van de oude binnenstad in vlammen opging. Tijdens de gevechten die in de dagen erop volgden bleken de puinhopen echter in het nadeel te werken van de geallieerde troepen. Pas na zware man-tot-man gevechten, waarbij ondermeer gebruik gemaakt werd van vlammenwerpers, wisten de geallieerden de Duitsers uit de puinhopen te verdrijven. Vanuit Kleef reden we naar Goch. Daar stonden we op de plek waar de Duitsers een verdedigingsgordel rond de stad hadden aangelegd om de noordzijde van Goch te verdedigen. In het centrum van Goch gingen we in op de verdediging van de stad en de aanvallen uit alle windstreken om de stad te veroveren.Na de geheel verzorgde lunch in het sfeervolle Kloster Graefenthal vervolgden we onze weg naar de Duitse Oorlogsbegraafplaats Donsbrüggen. Op deze Duitse Oorlogsbegraafplaats (Kriegsgräberstätte) rusten 2381 doden van de Tweede Wereldoorlog. Het zijn voornamelijk soldaten uit heel het Duitse rijk die gestorven zijn in eerste hulpposten in Kleef, slachtoffers van de bomaanval op 7 oktober 1944 te Kleef (ca 400 doden) en arbeiders uit verschillende landen die ter werk gesteld zijn om de Westwall op te bouwen (ca 200 doden).
Het middagprogramma ging over de gevechtsacties van de 3e Canadese Infanterie Divisie. Nadat de touringcarchauffeur even van de doorgaande weg afweek en de stuwwal bij Wyler opreed, hadden we een prachtig uitzicht over de Ooijpolder. Vervolgens reden we over verschillende dijkwegen in deze polder en kregen we een beeld van de moeilijkheden die de Canadezen hadden om de polders te zuiveren van de door Duitsers versterkte boerderijen. We bezochten ook het monument voor Ernest David Harrison. Hij werd in de nacht van 27 januari 1945 tijdens een patrouille gedood door een machinegeweer bij het dorpje Leuth. In het centrum van Leuth werd uitleg gegeven over het doorsteken van de dijken nabij Kranenburg, hetgeen grote gevolgen had voor dit lagergelegen deel van het gevechtsgebied.

Ter afsluiting van het programma brachten we een bezoek aan de Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek. Er werden bij enkele graven die verbonden zijn met de plekken die we gedurende de Battlefield Tour hebben bezocht, achtergrondverhalen verteld. Daarna was iedereen vrij om zelf een ronde te lopen langs de graven op deze indrukwekkende begraafplaats.Mede door de deskundige uitleg van onze gidsen Roel Dekkers en Bert Eikelenboom van Liberation Tour kijken we terug op een zeer geslaagde dag. We bedanken alle deelnemers voor hun deelname en hopen hen in de toekomst weer te mogen begroeten!

Gebruikte bron(nen)