Alle namen van slachtoffers van de Holocaust opgeschreven

Amsterdamse kunstenaar Bart Domburg schreef de namen van alle uit Nederland weggevoerde Joden, Sinti en Roma op 29 vellen in het monumentale werk De Namen. De installatie zal op 26 januari 2018 gepresenteerd worden in het museum van Kamp Westerbork. Aanstaande zaterdag en zondag krijgen de Vrienden van het Herinneringscentrum alvast een indruk van het werk door middel van een korte film tijdens de Vriendendagen.

Eens in de vijf jaar worden op het terrein van Kamp Westerbork de namen voorgelezen van alle 102.000 uit Nederland gedeporteerde slachtoffers van de Holocaust. In 2005 werden de namen voor het eerst gelezen. ďIk hoorde van het project De 102.000 Namen Lezen van Westerbork en dacht: hoe veel is dat eigenlijk? Hoe kun je dat zien? Hoe kun je dat voelen? Hoe kun je dat merken?Ē legt de Amsterdamse kunstenaar Bart Domburg uit, die jaren in Berlijn gewoond heeft.

Bart Domburg begon een jaar geleden met het opschrijven van alle 102.000 namen. Vijf tot zeven dagen per week werkte hij aan 29 vellen van 1.50 bij 2.80 meter. De fineliners die hij hiervoor gebruikte schreef hij helemaal leeg.

Dit zijn dus 102.000 mensen
Van een afstand ziet de kijker grote grijzige vellen met verschillende tonen. ďAls je dichterbij komt, zie je dat het allemaal namen zijn, dat het dus personen zijn. Het was voor mij belangrijk om het op dat soort vellen papier te doen, omdat dat het ook iets kwetsbaars heeft. En die positie van die mensen destijds was ook uiterst kwetsbaar. Ik hoop dat het op deze manier tot mensen doordringt: dit zijn dus 102.000 mensen.Ē

De laatste werken van Domburg op papier bestaan uit met fineliner geschreven teksten die eindeloos herhaald worden. De fascinatie voor geschiedenis is een terugkerende factor in het werk van Domburg. Het archief en data zijn daarmee onlosmakelijk verbonden en vormen een belangrijke inspiratiebron en uitgangspunt

…ťn dag vůůr Holocaust Memorial Day, op 26 januari 2018, wordt de monumentale kunstinstallatie De Namen van Bart Domburg gepresenteerd in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het werk zal eerst tijdelijk te zien zijn in het museum in Hooghalen, waarna de vellen naar verschillende andere plekken in Nederland reizen. Op 26 januari zal ook het boek De 102.000 Namen uitkomen, waarin alle namen van de uit Nederland weggevoerde slachtoffers van de Holocaust gedrukt staan. Klik hier voor het persbericht van het boek.

De Namen is vanaf 26 januari 2018 te zien in het museum van Kamp Westerbork en is mede mogelijk gemaakt met financiŽle ondersteuning van het Mondriaan Fonds. Voor meer informatie: www.kampwesterbork.nl of www.bartdomburg.com.

Lees dit artikel bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Gebruikte bron(nen)

  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Gepubliceerd op: 15-07-2017 16:39:44