CRASH ’40-’45 gratis toegankelijk tijdens open monumentendagen op 9 en 10 september 2017

Aalsmeerderbrug – Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 doet ook dit jaar mee aan de Open Monumentendagen. Het museum is op zaterdag 9 en zondag 10 september daarom gratis toegankelijk en geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur. Het museum is gevestigd in het Fort Bij Aalsmeer in Aalsmeerderbrug. Het fort, dat deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam, is een ontwerp uit de negentiende eeuw.

In het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 worden verhalen verteld over vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortten. Wrakdelen die door CRASH geborgen zijn, maken de geschiedenis van de bemanningen van de vliegtuigen voelbaar en tastbaar. Met foto’s en persoonlijke voorwerpen worden de verhalen tot leven gebracht.

CRASH heeft ook een indrukwekkende afdeling over het verzet in Haarlemmermeer en Bureau Bijzondere Opdracht. Daarnaast is er een ruimte in het fort ingericht als Engelse verkeerstoren met radiokamer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daar is de collectie vliegtuigradio apparatuur van CRASH te zien en zijn radio amateurs die de daarvoor benodigde vergunningen hebben, met deze apparatuur ook daadwerkelijk aan het werk. In een andere museumruimte op het fortterrein is de complete Spitfire te zien die CRASH in de collectie heeft, samen met grotere vliegtuigmotoren en wrakdelen die niet in de fortruimten passen.

Tijdens de Open Monumentendagen worden in het museum rondleidingen gegeven en er is een speurtocht voor kinderen.

Speciaal ter gelegenheid daarvan zijn gedurende het weekend van 9 en 10 september extra ruimten in het Fort bij Aalsmeer toegankelijk voor het publiek en is het museum behalve op zaterdag, ook op zondag geopend.

Alleen tijdens de Open Monumentendagen 9 en 10 september is het museum gratis toegankelijk. Op andere dagen bedraagt de toegangsprijs € 3,50 voor volwassenen, € 1.50 voor kinderen van 6 tot 12 jaar. CRASH donateurs hebben gratis toegang, evenals veteranen met een veteranenpas.

Het museum is geopend op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.
Groepsbezoeken zijn mogelijk op andere dagen op afspraak. Het museum is gevestigd aan de Aalsmeerderdijk 460, 1436 BM Aalsmeerderbrug.

Gebruikte bron(nen)