Echtpaar Barend spreekt over Matzes en mie in Vught

Op vrijdag 29 september (19.30 uur) is het echtpaar Frits Barend en Marijke Barend-van Haeften te gast in de monumentale Lambertuskerk (Helvoirtseweg 5) in Vught. Nationaal Monument Kamp Vught organiseert in samenwerking met het Lambertuspodium een gesprek met het echtpaar Barend, dat samen het boek ‘Matzes en mie’ schreef. “De oorlog zit in ons DNA”, zei Frits Barend bij de presentatie van het boek in april. In het boek beschrijven zij de bijzondere geschiedenis van hun familie die zowel door de Holocaust als door de Japanse oorlogsterreur werd getroffen.

Frits Barend komt uit een Joodse familie van wie alleen zijn ouders en broer de Holocaust overleefden, terwijl de Nederlands-Indische familie van zijn vrouw Marijke de Japanse kampen doorstond. Beiden zijn geboren in 1947. De oorlog is een steeds grotere rol gaan spelen in de levens van het echtpaar en hun dochters Barbara en Kim. Hun persoonlijke verhalen over verzet en verraad, over goed en fout zijn de rode draad in het familieverhaal, waaraan het echtpaar vijf jaar heeft gewerkt.

Familiearchief
Een tante van Frits Barend had het familiearchief ruim vijftig jaar bewaard en gaf het in 2002, vlak voor haar dood, aan Marijke. Zij is literatuurhistoricus en besloot de geschiedenis van beide families grondig uit te zoeken. In Het Parool zei Marijke hierover: "Ik wilde dit uitzoeken. Oorlog was een rode draad in onze familie. Voor mijn zussen, die met mijn moeder in het Jappenkamp zaten, bleef de doos van Pandora gesloten. Toch ging het altijd over Indië, maar ik hoorde er nooit bij. De afgelopen vijf jaar waren niet zwaar; zodra ik met het onderzoek bezig was, ging de knop om."

Interview
Na een welkomstwoord door Pieter Jongstra, voorzitter van het Lambertuspodium, gaat directeur Jeroen van den Eijnde van Nationaal Monument Kamp Vught in op ‘Matzes en mie’. Hierna gaat Gerbert Scherphof (lid Kerkenraad Lambertuskerk) in gesprek met het echtpaar Barend. Na de pauze kan het publiek vragen stellen; einde plm. 22.00 uur. Reserveren is mogelijk door een mail te sturen naar info@nmkampvught.nl met uw naam en telefoonnummer. Het boek ‘Matzes en mie’ is op 29 september in de Lambertuskerk te koop.

Lokatie: Lambertuskerk, Helvoirtseweg 5 in Vught
Aanvang: 19.30 uur (inloop met koffie/thee); start 20.00 uur; entree € 7,50 (pinnen is niet mogelijk).

Gebruikte bron(nen)