TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag onthulling monument Short Stirling Mark I R9197 BU-V

Op 3 februari 2018 is in Leusden een monument onthuld ter herinnering aan de Stirling Mark I R9197 BU-V die exact 75 jaar geleden is neergestort bij Leusden. Bij de onthulling waren een aantal nabestaanden aanwezig van de omgekomen bemanning uit het Verenigd Koninkrijk en Canada.

Het monument is tot stand gekomen door de inspanningen van de Historische Kring Leusden met dank aan sponsoren en een succesvolle crowdfundingactie. Het monument is ontworpen door beeldend kunstenaar Mirjam Woltman uit Leusden.


Op 3 februari 1943 om 18.27 uur vertrekt vanaf Royal Air Force basis Chedburgh in Suffolk, Engeland, de bommenwerper Short Stirling Mark I R9197 BU-V met als missie een bombardement op de haven van Hamburg in Duitsland. De R9197 wordt al op de heenreis neergeschoten boven de weilanden tussen Achterveld en Hamersveld bij Leusden tijdens een luchtgevecht met een Duitse Messerschmitt Bf110 nachtjager.
De Stirling stort met acht bemanningsleden neer aan de rand van Landgoed Den Boom, dicht bij de spoorbrug over de Luntersebeek. Acht jonge mannen, vijf Canadezen en drie Britten, twintigers nog, komen bij deze crash om het leven. Zij zijn begraven op het Gemenebest Ereveld op de begraafplaats Rusthof (vak XIII, rij 5, grafnummers 81 t/m 88).

De bemanning van de Stirling R9197:
Denis Hedley Smith (22), Verenigd Koninkrijk, piloot
Derek Gordon de Garis (20), Verenigd Koninkrijk, co-piloot
Ronald Frank Evans (26), Verenigd Koninkrijk, boordwerktuigkundige
John Irven MacKenzie (26), Canada, navigator
William McKenzie Murdoch (21), Canada, waarnemer/bommenrichter
William Obediah Powell (22), Canada, marconist/luchtschutter
Daniel O'Neill (22), Canada, rugkoepelschutter
Arley Henry Thiessen (23), Canada, staartschutter

Na een kort maar hevig luchtgevecht in de vroege avond stort de Stirling neer tussen het Valleikanaal en de spoordijk (ten noordwesten van de Bruinenburgersluis) in de omgeving van de Leusbroekerweg, nadat het toestel even tevoren al noodafworpen heeft gedaan om zich te ontdoen van zijn gevaarlijke lading. De Messerschmitt Bf 110 met piloot Reinhold Knacke en navigator/boordschutter Kurt Bundrock wordt tijdens het luchtgevecht ook geraakt boven Achterveld/Barneveld en stort neer in een weiland langs de Helweg in buurtschap Havikhorst. Bundrock overleeft het treffen door met zijn valscherm uit het toestel te springen, maar zijn gezagvoerder komt om.

Tekst: Historische Kring LeusdenDe officiŽle gasten werden met historische voertuigen naar de plaats van het evenement gebracht


Kinderen van basisschool Het Kompas lazen gedichten voor.

De ontwerper van het monument: beeldend kunstenaar Mirjam WoltmanFly-past door een Harvard van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht

De graven van de bemanning

Op vrijdag 2 februari kwamen nabestaanden van de bemanningsleden bloemen leggen op de graven

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT, Arjan Vrieze
  • Gepubliceerd op: 03-02-2018 16:12:37