TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenking en Bevrijdingsdag in Nationaal Monument Kamp Vught

Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught is op vrijdag 4 mei vanaf 14.00 uur de jaarlijkse openbare dodenherdenking. Na een welkomstwoord door directeur Jeroen van den Eijnde is het woord aan oud-gevangene Peter Molthoff (1923).

Hij was als ambtenaar actief in het verzet, werd gearresteerd, en vervolgens na Kamp Amersfoort vanaf januari 1943 gevangen gehouden in Kamp Vught. Het net geopende kamp was toen nog niet af. Molthoff moest de kampgracht graven, prikkeldraad spannen en barakken bouwen: “Ik moest als gevangene meewerken aan de voltooiing van mijn eigen gevangenis.” In juni werd hij veroordeeld en kwam hierna in tuchthuizen in Duitsland, totdat hij door de Amerikanen werd bevrijd. Na een lange omweg kwam hij thuis in Lichtenvoorde terug. Na de oorlog werkte hij bij diverse gemeenten, werd onder meer burgemeester in Hulst en was bestuurlijk actief in diverse organisaties van oud-gevangenen, zoals de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945.

Ton Rombouts
Op verzoek van het herinneringscentrum houdt Ton Rombouts een toespraak. Hij is voorzitter van het Brabantse samenwerkingsverband Crossroads 40-45. Hierin werken diverse partijen – waaronder Nationaal Monument Kamp Vught – samen om de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding in Noord-Brabant vorm te geven én de levens veranderende verhalen van toen te delen, ook ná 2019. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Janke Dekker, begeleid door pianist Jean-Louis van Dam. Janke Dekker is bekend als zangeres, actrice en theaterproducent. Zij produceerde in 2016 de muziektheatervoorstelling ‘Dansen met de vijand’ over Roosje Glaser, een joodse danslerares die meerdere kampen overleefde. De productie kreeg veel goede recensies en is nu in reprise in de theaters. Daan van Bruggen draagt het gedicht ‘’Opdat wij niet vergeten’ voor; hij is een van de winnaars van de wedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Kranslegging
De stille stoet wordt voorafgegaan door tamboers van het Vughtse Gilde Sint Catharina. Na twee minuten stilte leggen vertegenwoordigers van oud-gevangenen en andere betrokken organisaties een krans. Hierna volgen ambassadeurs en afgevaardigden van verschillende landen en overheden. Bezoekers worden uitgenodigd voor het defilé, waarbij men bloemen bij de asputten naast het crematorium van Kamp Vught kan leggen. Het programma wordt ongeveer 15.15 uur afgesloten. Iedereen is van harte uitgenodigd om de herdenking bij te wonen. Op 4 mei is de entree vrij. NM Kamp Vught en barak 1B zijn geopend vanaf 10.00 tot 17.00 uur. I.v.m. de herdenking is barak 1B gesloten van 13.30 tot 15.00 uur.

Pendelbussen
Vanwege de grote belangstelling is er op 4 mei een parkeerprocedure voor automobilisten. Om de bereikbaarheid en veiligheid te vergroten, worden pendelbussen ingezet. Bezoekers van de herdenking kunnen gratis parkeren bij het strandbad De IJzeren Man aan de Boslaan. Twee gratis pendelbussen rijden tussen 11.30 uur en 16.30 uur naar en van Nationaal Monument Kamp Vught. Voor een goede organisatie wordt gevraagd om de aanwijzingen op de borden en van de verkeersregelaars te volgen. Fietsers kunnen parkeren bij het herinneringscentrum. De herdenking is mogelijk dankzij de medewerking van de Gemeente Vught, Strandhuys De IJzeren Man, het Opleidings- en Trainingscentrum Genie, de Politie Oost-Brabant, het Rode Kruis, de Justitiële Inrichtingen Vught en Vughtse Sportclub Prins Hendrik.

Bevrijdingsdag met zandkunstenaar
Op zaterdag 5 mei (geopend van 12.00-17.00) is er een zandkunstenaar met de voorstelling ‘Verlicht’ van plm. 15 minuten. Aanvangstijden worden vermeld op de website nmkampvught.nl. Op een groot scherm maakt de de zandkunstenaar ogenschijnlijk eenvoudig met een schepje zand een mooi verhaal. De toegang tot deze voorstelling is inbegrepen bij de entreeprijs.

In de mei-vakantie is er van 27 april t/m 6 mei een rondleiding door Nationaal Monument Kamp Vught om 14.00 uur. Op 4 mei is geen rondleiding vanwege de druk bezochte openbare herdenking om 14.00 uur op het buitenterrein. Reserveren voor de rondleiding niet mogelijk; de kaartjes worden verkocht op de dag zelf (max. 25 deelnemers, deelname 2,50 euro of 1 euro voor bezoekers van 10 t/m 17 jaar).
De authentieke kampbarak 1B is extra geopend in de mei-vakantie: van 27 april t/m 6 mei van 12.00 tot 17.00 uur (Astorias 1B, zijstraat van Lunettenlaan).
In het herinneringscentrum is t/m 1 juli de expositie ‘Vrouwen in verzet: Hannie, Truus en Freddie’ te zien over Hannie Schaft, Truus Menger en haar zus Freddie Oversteegen. Deze expositie is mogelijk dankzij een bijdrage van het vfonds en is ontwikkeld door Museum Haarlem.

Gebruikte bron(nen)