STIWOT Reizen is vanaf nu samengevoegd met TracesOfWar.nl en zal verder gaan onder de naam TracesOfWar Travel.

STIWOT Battlefieldtour "De weg naar de Hochwald Gap"

Op zaterdag 16 juni 2018 organiseerde STIWOT Reizen een Battlefield Tour waarbij de operaties Veritable en Blockbuster centraal stonden. Speciale aandacht was er voor de Canadese eenheden die hierbij betrokken waren en tot doel hadden op te trekken richting de Rijn bij Emmerich, Rees en Xanten. Om Xanten te kunnen bereiken zouden de Canadezen de Duitse hoofverdedigingslijn in het Hochwald moeten doorbreken.

Op 8 februari 1945 begon 15th Scottish Division, onderdeel van 30 Corps, met haar opmars in het kader van operatie Veritable. Op de eerste dag van de operatie brak 15th Scottish Division door de voorposten van de Siegfriedlinie. In de nacht van 8 op 9 februari werd de Siegfriedlinie zelf door 15th Scottish Division doorbroken. Toen 15th Scottish Division op 9 februari de Materborn heuvelrug bij Kleef bereikte kreeg 43rd Wessex Division, ook onderdeel van 30 Corps, de opdracht door de 15th Scottish Division heen te trekken.
Kleef zelf was echter nog niet veroverd en grote delen van beide divisies liepen vast in de gevechten om Kleef. De verovering van Kleef nam twee dagen in beslag en pas op 12 februari 1945 konden beide divisies Kleef achter zich laten. 15th Scottish Division rukte op in de richting van Kalkar en 43rd Wessex Division in de richting van Goch. Al snel liep 43rd Wessex Division echter vast op “Cleve Forest” en 15th Scottish Division op “Moyland Wood”. Deze wapenfeiten bespraken we staande op de Eselsberg nabij Bedburg-Hau waar vandaan we een uitzicht hadden op zowel “Cleve Forest” als “Moyland Wood”.

Vervolgens verplaatsten we ons wat meer in de richting van “Moyland Wood”. Na dagen van hevige gevechten werd op 15 februari 1945 duidelijk dat 15th Scottish Division definitief was vastgelopen in “Moyland Wood”. De eenheden van de divisie waren net voor de weg naar Schloss Moyland die het bos doorsnijd tot stilstand gekomen. Op dat moment werd besloten om Canadian 2nd Corps in de strijd te werpen. 30 Corps zou zich vanaf nu richten op de verovering van Goch en Canadian 2nd Corps kreeg de opdracht om door de “Hochwald Gap” op te trekken richting de Rijn bij Emmerich, Rees en Xanten.Op 16 februari 1945 gingen de Canadezen in de aanval op zowel “Moyland Wood” als Louisendorf. De strijd om “Moyland Wood” bleek ook voor de Canadezen een bittere strijd te zijn. Er kwam pas echt schot in de zaak toen er na de verovering van Louisendorf een succesvolle aanval werd gedaan op de weg van Kalkar naar Goch. Nu konden de Canadezen de Duitse flank aanvallen wat op 21 februari 1945 na een gedegen voorbereiding dan ook gebeurde. Ondersteund door vuurspuwende Wasps en met raketten bewapende Typhoons wisten de Canadezen het bos op deze dag dan eindelijk te zuiveren van de vijand.

Wij verplaatsten ons naar Louisendorf. In dit dorp met zijn bijzondere layout hoorden we dat de Canadese aanval hier een stuk voorspoediger was verlopen. De gevechten om het dorp waren kort maar hevig en resulteerden uiteindelijk in 240 Duitse krijgsgevangenen. In de dagen die volgden stoten de Canadezen door naar de weg van Kalkar naar Goch. Ondanks verschillende tegenaanvallen door eenheden van 116. Panzer-Division en Panzer-Lehr-Division wisten de Canadezen zich hier te handhaven. Zij waren nu klaar voor de start van operatie Blockbuster. En wij voor onze lunch bij Kloster Graefenthal.
Na de geheel verzorgde lunch vertrokken we naar de Mooshof. Bij de start van operatie Blockbuster op 26 februari 1945 dienden de Canadezen allereerst een hooggelegen gebied tussen Kalkar en Uedem in te nemen. Voor zijn aandeel in deze aanval werd aan Sergeant Aubrey Cosens postuum het Victoria Cross toegekend. Wij hoorden op de locatie waar het allemaal gebeurde zijn bijzondere verhaal en bekeken de plaquette die hieraan herinnerd. Mede dankzij Cosens kon fase 1 van operatie Blockbuster succesvol afgerond worden. Wij reden verder naar de Paulsberg bij Uedem voor fase 2 en 3 van de operatie.Op de Paulsberg behandelden we, met zicht op het Hochwald, fase 2 en 3 van operatie Blockbuster. Fase 2 bestond uit de inname van Keppeln en de Totenhügel. Wanneer deze fase afgerond was zou in fase 3 Uedem en de hooggelegen grond ten noorden ervan ingenomen dienen te worden. Ondanks een Duitse tegenaanval zouden de Canadezen er op 26 februari 1945 tegen middernacht in slagen om alle doelen van fase 2 en 3 te bereiken en veilig te stellen. Tot nu toe voldeed de opmars tijdens operatie Blockbuster aan de verwachtingen.Tijdens fase 4 zou een gepantserde doorbraak door de “Schlieffen Line” gelegen ten westen van het Hochwald en de “Hochwald Gap” moeten plaatsvinden. Voor het bespreken van deze fase verplaatsten we ons naar de “Hochwald Gap” zelf. In dit gebied liep de Canadese aanval op 27 en 28 februari 1945 vast in de modder van de drie achter elkaar gelegen verdedigingslinies van de “Schlieffen Line”. De gepantserde doorbraak monde uit in een infanteriegevecht dat de Canadezen tot halverwege de “Hochwald Gap” bracht. Maar dat was het eindpunt.In de volgende dagen viel het gehele Canadian 2nd Corps aan op het Hochwald. In de nacht van 3 op 4 maart 1945 begon de Duitse verdediging scheuren te vertonen. Op 4 maart trokken de Canadezen vervolgens volkomen onverwacht ongehinderd door de “Hochwald Gap”. Onder Amerikaanse druk vanuit het zuiden waren de Duitse eenheden teruggetrokken. Xanten viel op 8 maart. De Duitse eenheden trokken terug naar de overzijde van de Rijn en de bruggen bij Wesel werden op 10 maart 1945 opgeblazen. Hiermee kwam een einde aan operatie Blockbuster.

Onze Battlefield Tour was echter nog niet ten einde gekomen want op de terugweg naar Nederland bezochten we nog de locatie van de actie waarvoor Major Fred Tilston het Victoria Cross kreeg toegekend. Eenmaal terug in Nederland stonden we op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Groesbeek nog stil bij verschillende graven van de mannen wiens persoonlijke verhaal we die dag gehoord hadden. Daarna was iedereen vrij om zelf een ronde te lopen langs de graven op deze indrukwekkende begraafplaats.

"THEIR NAME LIVETH FOR EVERMORE"


Mede door de deskundige uitleg van onze gidsen Roel Dekkers en Bert Eikelenboom van Liberation Tour kijken we terug op een zeer geslaagde dag. We bedanken alle deelnemers voor hun deelname en hopen hen in de toekomst weer te mogen begroeten!

Gebruikte bron(nen)