TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Opening tentoonstelling Gevangen in Beeld, Changi in Museum Bronbeek

Op 9 augustus 2018 is in Museum Bronbeek te Arnhem de tentoonstelling ĎGevangen in beeld, Changi' door de ogen van tekenaar Henk Brouwer 1942-1945 geopend. Centraal staat Changi, het grootste Japanse krijgsgevangenenkamp van Zuidoost-AziŽ tijdens de Tweede Wereldoorlog. Henk Brouwer portretteerde er medegevangenen en maakte schetsen van het dagelijks leven.

In Changi in Singapore verbleven 50.000 geallieerde soldaten. Vooral Britten en AustraliŽrs, maar ook enkele duizenden Nederlanders. In het begin waren de leefomstandigheden er relatief gunstig. Voor de meesten was Changi een doorvoerkamp op weg naar veel zwaarder kampen in Japan en aan de beruchte Birma-Siamspoorlijn. Maar ook in en rond Changi moest zware arbeid worden verricht. Zo werden Henk Brouwer en honderden anderen ingezet bij de aanleg van vliegveld Changi. Dwangarbeid, mishandelingen, honger en ziekten eisten steeds vaker hun tol. De gevangenen probeerden zich op allerlei manieren in leven te houden.

Landstorm-soldaat en tekenaar Henk Brouwer deed dat door te tekenen. Hij maakte tientallen aquarellen, portretteerde zo'n driehonderd medegevangenen en maakte schetsen van het kampleven. Na de oorlog schreef hij uitgebreid over zijn oorlogservaringen. Dankzij de recente vondst van zijn bijzondere en veelzeggende werk krijgen we nu voor het eerst een beeld van de werkelijkheid van Changi, waar veel Nederlandse soldaten het leven lieten en anderen voor het leven werden getekend.
Kolonel van Dreumel, commandant van KTOMM Bronbeek


Menno Brouwer, zoon van Henk BrouwerHenk Brouwer heeft in de oorlog een eenvoudige piano gebouwd.

Deze piano is nagebouwd en te zien in de tentoonstelling

Deel 3 2e pianoconcert Tsjaikovski door Hans-Erik DijkstraHenk Brouwer heeft indertijd het Mobilisatie-oorlogskruis ontvangen. Menno kreeg nu een vervangend exemplaar uitgereikt.
De tentoonstelling is t/m 6 januari 2019 te bezichtigen in Museum Bronbeek.

Tekst: Museum Bronbeek
Foto's STIWOT, Arjan Vrieze

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: 
  • Gepubliceerd op: 09-08-2018 16:57:45