TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Herdenking “Slachtoffers van de Japanse Zeetransporten in Zuidoost-Azië 1942-1945”

Op zaterdag 8 september 2018 was de herdenking “Slachtoffers van de Japanse Zeetransporten in Zuidoost-Azië 1942-1945”. De plechtigheid vond plaats bij het monument dat is opgericht ter nagedachtenis aan de meer dan 22.000 omgekomen ABDA-militairen, burgers en Romusha’s van de ruim 100.000 gevangenen die door de Japanners verscheept werden naar o.a. Sumatra, Birma en Japan. Het monument is in 2015 uitgebreid met de namen van 182 Hell Ships.

Bij de herdenking waren de laatste drie overlevenden van de Hell Ships aanwezig die de stichting SHSJZ kent.


De VIP's worden door kol. K. van Dreumel, commandant van Bronbeek, ontvangen in de commandantswoning.


Toespraak door Heiko Roelfsema, voorzitter van de SHSJZ
Het lied 'De Zee' gecomponeerd en gezongen door Wouter Muller.

Toespraak Lt-Admiraal Rob Bauer, Commandant der StrijdkrachtenToespraak dhr. Michel Fanoy (nabestaande)
Van de meer dan 180 Japanse zeetransporten, de zogenaamde Hellships was de Junyo Maru de meest bekende. In september 1944 werd dit schip door een Engelse duikboot getorpedeerd. Maar liefst 5.640 van de 6.520 opvarenden kwamen om. Bijna vier maal zoveel als bij die van de Titanic! Een van de weinigen die dit drama op miraculeuze wijze overleefde was de heer Willem Punt, om vervolgens toch te werk te worden gesteld aan de spoorlijn bij Pakan Baroe. Aldaar ontkwamen 82.000 mannen niet aan de dood. Willem Punt overleefde echter ook deze hel.

Willem Punt (97), trouwe bezoeker van de jaarlijkse herdenking van de zeetransporten op Bronbeek, heeft zijn unieke levensverhaal op papier gezet. Het resultaat daarvan is dat hij bij deze herdenking het eerste exemplaar van zijn boek ‘Survivor’ officieel uitgereikt kreeg door mw. J. Hennis-Plasschaert, oud-minister van Defensie en Lt-Admiraal R. Bauer, Commandant der Strijdkrachten.Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT, Arjan Vrieze
  • Gepubliceerd op: 08-09-2018 19:23:31