Red Ball Express 2018 bij het CRASH museum op 22 september

Het CRASH Luchtoorlog -en Verzetsmuseum '40-'45 organiseert op zaterdag
22 september in samenwerking met de vereniging Keep Them Rolling de jaarlijkse historische rondrit genaamd de ‘Red Ball Express’. In het landelijk aangekondigde thema ‘Het jaar van Verzet’ rijdt de 17e editie van de Red Ball Express 2018 genaamd ‘Resistance’ door de regio Haarlemmermeer, Badhoevedorp, Halfweg, Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Hoofddorp. Met tussenstops bij Erebegraafplaats in Bloemendaal en op het Burgemeester van Stamplein in Hoofddorp.


Aalsmeerderbrug. De Red Ball Express passeert weer vele gedenkwaardige plaatsen op de route, die direct verbonden zijn met een gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog. Authentieke legervoertuigen uit WO 2 zoals Jeep, Dodge, GMC, Ford, Chevrolet en Harley- Davidson en BSA motoren rijden de route. Zo’n 50 voertuigen komen vanaf 8.30 uur naar het CRASH-museum en vertrekken vandaar om 10.00 uur .

Na ca. 35 km. is er een eerste tussenstop bij de laatste rustplaats van 387 verzetsstrijders op de Ere-begraafplaats in Bloemendaal. Daar zal door alle deelnemers van de Red Ball Express op ieder graf een bloem worden gelegd. De verwachting is dat de voertuigen hier om 11.30 uur arriveren en om 12.30 uur weer vertrekken. Het tweede gedeelte van de route gaat richting Hoofddorp waar op het Burgemeester Van Stamplein vanaf 13.30 uur tot 15.30 uur een stop wordt gehouden zodat het publiek de voertuigen kan bezichtigen. De Red Ball Express wordt daar ontvangen door waarnemend burgemeester van de Haarlemmermeer de heer Onno Hoes.

Gasten. We verwelkomen ook twee speciale gasten die aanwezig zijn de Red Ball Express. De heer Tom van Rijn was betrokken bij de illegale krant "In Den Storm" later ook genaamd "Naar de Overwinning". Hij was daarom ook bij de Binnenlandse Strijdkrachten in Haarlem. Ook is mevrouw Stieneke van Stam, (de dochter van Cor van Stam – vml. Commandant van het verzet in de Haarlemmermeer) aanwezig in Hoofddorp bij de bloemlegging.

Een belangrijk onderdeel van de Red Ball Express is, herdenken, gedenken en herinneren, dat in dit Jaar van Verzet, een landelijk thema is waar wij ook ieder jaar invulling aan geven. Dit jaar doen we dit samen met waarnemend Burgemeester Onno Hoes bij het Verzetsmonument nabij het Burg. Van Stamplein en onze gasten alwaar wij bloemen zullen leggen ook mede namens het CRASH-museum en KTR. Naar verwachting zal dit zijn rond 14.30 uur.
Rond 15.30 uur vertrekken de voertuigen weer voor het laatste deel om uiteindelijk bij het CRASH museum om ca. 16.00 uur aan te komen.

Erepeleton Binnenlandse Strijdkrachten.
Dit maakt al vele jaren ondersteunend onderdeel uit van de Red Ball Express en de leden verzorgen de erewacht bij monumenten en bloemleggingen bij diverse punten op de route. Ook dit jaar zijn zij weer aanwezig en zij zullen ‘de wacht’ houden op de Erebegraafplaats in Bloemendaal en bij de bloemlegging in Hoofddorp. Tevens zullen leden van het BS- peloton bij de tussenstop in Hoofddorp uitleg even over hun uitrusting die de leden van de ondergrondse/het verzet in WO2 destijds gebruikten. Ze zijn te herkennen aan de bekende blauwe over-all net als de BS mensen van toen.

Presentatie en film over de historie Red Ball Express 1944
In het CRASH-museum zal de gehele dag een presentatie/film te zien zijn die een beeld geeft van de Red Ball Express zoals deze reed vanaf 1944. Hierdoor krijgen bezoekers achtergrondinfo over deze enorme logistieke operatie in WO2 en extra toelichting door de vrijwilligers van het museum.

De ca. 80 km lange rondrit zal vele plaatsen van historische betekenis uit de Tweede Wereldoorlog passeren. Daarmee worden mensen herdacht en geëerd die vochten en vielen voor de vrijheid. De naam Red Ball Express is een herinnering aan de bevoorradingsroute die door de geallieerden was opgezet vanaf de invasiekusten in Normandië naar het front. Dag en nacht reden konvooien naar de linies om alle nodige voorraden aan te vullen.
Voor meer informatie over museum en de Red Ball Express kunt U de website raadplegen: www.crash40-45.nl of www.redballexpress.nl.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH '40-'45
  • Gepubliceerd op: 11-09-2018 18:29:51