Kerstmis tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Britse bioscoopjournaal

Op YouTube is het uitgebreide archief van bioscoopjournaals van British Pathť te bekijken. Speciaal voor de kerstdagen kozen we voor elk jaar tussen 1939 en 1945 een video uit die in het teken staat van de kerstviering in oorlogstijd.


1939: Koning Georg VI spreekt op kerstdag vanuit Sandringham House in Norfolk zijn volk toe. Een traditie die tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden. De Britse koning sprak vanwege zijn stotterprobleem niet graag in het openbaar, maar had bij het aanbreken van de oorlog zijn vuurproef gehad.


1940: Geallieerde troepen vieren kerst. Britse, Belgische en Nederlandse troepen tijdens het kerstdiner. De Belgen drinken uit de fles en Nederlanders brengen een toast uit op koningin Wilhelmina.


1941: Inspirerende woorden vanuit het Witte Huis van president Roosevelt en zijn goede vriend Churchill. Voor het laatst tijdens de oorlog werden de lichtjes in de nationale kerstboom aangezet op kerstavond. De Britse premier was op bezoek bij de Amerikaanse president om afspraken te maken over de gezamenlijke oorlogsvoering. De twee vierden samen kerst en konden het uitstekend met elkaar vinden.


1942: President Roosevelt snijdt de kalkoen aan tijdens het kerstdiner met patiŽnten in het hospitaal van Warm Springs. Let op de ongebruikelijke verwijzing die de commentator geeft naar de handicap van de president zelf.


1943: Kerstmis met het Britse woestijnleger in Tobroek te LibiŽ. Woestijnstruiken in plaats van hulst en mistletoe, een kerstdiner met Christmas pudding en er was zelfs sneeuw.


1944: Bevrijders bereiden zich aan het Westfront voor op de kerstviering. In de Lage Landen vieren ze Sinterklaas met de lokale jeugd. En geallieerd opperbevelhebber Eisenhower houdt een ongemakkelijk kerstpraatje met vertegenwoordigers van de verschillende takken en naties van zijn strijdkrachten.


1945: Eindelijk vrede!Kerstmis onder vuur
Kerst tijdens de Tweede Wereldoorlog: aan het front, thuis en in de kampen
ISBN: 9789402174342
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
Kerstmis onder vuur

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: YouTube
  • Gepubliceerd op: 23-12-2018 18:58:00