Verzetstrijdster Sieny Cohen-Kattenburg overleden

In de nacht van 7 op 8 februari overleed in Amsterdam Sieny Cohen-Kattenburg op bijna 95-jarige leeftijd. Zij was al geruime tijd ziek.

Sieny Kattenburg (19 maart 1924) werd geboren in de Nieuwe Hoogstraat in Amsterdam als tweede dochter van schoenenverkoper Jonas Kattenburg en zijn vrouw Bertha Rueff. In de oorlog werkte ze als kinderverzorgster in de crèche aan de Plantage Middenlaan. Ze speelde daar een actieve rol bij het wegsmokkelen van joodse kinderen die op het punt stonden te worden gedeporteerd. Onder die dramatische omstandigheden leerde ze Harry Cohen kennen, met wie ze in juni 1943 trouwde. Haar ouders gaven de minderjarige Sieny vanuit kamp Westerbork toestemming voor het huwelijk. Afgelopen zomer vierden Harry en Sieny hun 75-jarig huwelijksfeest.

Uiteindelijk zouden Sieny en haar collega’s met gevaar voor eigen leven honderden kinderen het leven redden. Trots was Sieny daar niet op. Ze werd integendeel haar hele lange leven geplaagd door de vraag of ze niet meer kinderen had kunnen wegsmokkelen.

Pas toen de crèche werd gesloten, doken Harry en Sieny onder. Ze overleefden de holocaust, net als Sieny’s zuster Jetty. Sieny’s ouders en broertje Leo, alsmede alle andere nabije familieleden werden vermoord.

Na de oorlog stichtten Harry en Sieny een gezin, verhuisden daarmee naar New York en Mexico en streken uiteindelijk neer in Buitenveldert. Daar vond Sieny de kracht om hun verhaal te vertellen, wat ze sindsdien dan ook uitvoerig deed in tal van lezingen en interviews.

Onder de titel Harry & Sieny: Overleven in verzet en liefde verscheen bij uitgeverij Gibbon in oktober 2018 de dubbelbiografie die Esther Shaya schreef over dit bijzondere echtpaar. ‘Een prachtig boek,’ oordeelde burgemeester Femke Halsema, ‘van grote betekenis voor naoorlogse generaties.’

Harry & Sieny
Overleven in verzet en liefde
ISBN: 9789491363948
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
Harry & Sieny

Gebruikte bron(nen)