Nieuwe gedenkstenen bij huizen Joodse Apeldoorners

Op zondag 31 maart 2019 worden opnieuw op een aantal plekken in Apeldoorn gedenkstenen gelegd bij huizen waaruit in de Tweede Wereldoorlog Joodse Apeldoorners door de bezetter zijn gedeporteerd naar de concentratiekampen. De gedenksteenlegging bestaat deze keer uit een ochtend- en middagprogramma. Belangstellenden voor het ochtendprogramma zijn om 11:00 uur welkom op de Canadalaan 4 te Apeldoorn om de gedenksteenlegging bij te wonen.

Voor het middagprogramma bent u van harte welkom om 13:00 uur in de Julianakerk aan de Deventerstraat 91, 7322 JL te Apeldoorn. Van daaruit start de rondgang langs de zes woonadressen, waar gedenkstenen worden gelegd.

Mensen die in de concentratiekampen zijn omgebracht, hebben geen graf waar ze kunnen worden herdacht. Een Joodse uitspraak is: ďEen mens is pas vergeten, als ook zijn naam is vergetenĒ. De werkgroep Gedenkstenen Joods Apeldoorn wil er door het plaatsen van gedenkstenen voor zorgen dat de namen niet worden vergeten. Vanuit Apeldoorn zijn in de Tweede Wereldoorlog ruim 400 Joden weggevoerd naar de vernietigingskampen. De werkgroep wil in enkele jaren tijd alle adressen, waar deze Joodse Apeldoorners hebben gewoond, voorzien van gedenkstenen. De werkgroep heeft tot nu toe op 20 adressen 57 Joodse Apeldoorners herdacht door het leggen van een gedenksteen.

Het leggen van gedenkstenen gebeurt niet alleen in Apeldoorn. In verschillende steden en dorpen in Nederland, en ook elders in Europa worden deze gedenkstenen gelegd. De gedenkstenen worden ook wel ĎStolpersteineí(Struikelstenen) genoemd. De werkgroep heeft bewust gekozen om de stenen die in Apeldoorn worden gelegd ĎGedenkstenení te noemen.

Voor meer info over gedenkstenen in Apeldoorn kunt u terecht op de website van de werkgroep https://www.gedenkstenen-apeldoorn.nl

Gebruikte bron(nen)