TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Bezema-archief online beschikbaar

Vandaag heeft Stichting Informatie Wereldoorlog Twee (STIWOT) het Bezema-archief op haar website online beschikbaar gemaakt. In 2010 ontving STIWOT onderstaande foto's van dhr. Klaas Bezema. De foto's werden gemaakt door zijn vader, Klaas Bezema sr., die als tuinman werkte bij de familie Van Beuningen in Vught. De foto's dateren uit 1943 of 1944 en komen uit een familiealbum. Vader Bezema was amateurfotograaf en bleef ook tijdens de oorlog foto's maken.
Op ťťn foto zijn gevangenen uit kamp Vught in gestreepte kampuniformen te zien, die lopend over de Loonsebaan en in gezelschap van een bewaker op de fiets hotel De Hut passeren, tegenwoordig restaurant de Vughtse Heide. De andere foto toont dezelfde groep gevangenen, die waarschijnlijk moesten werken in het buitengebied, mogelijk de nabijgelegen Gement of het Bossche Broek. De combinatie van gevangenen en bewakers, van slachtoffers en daders, maakt de foto's uniek. Dat geldt overigens ook voor de ogenschijnlijk ongedwongen 'groepsfoto' die werd gemaakt in het buitengebied. Het was streng verboden om in en vlakbij het kamp te fotograferen en daarom zijn dergelijke foto's bijzonder zeldzaam.

STIWOT streeft ernaar om zoveel mogelijk informatie over de Tweede Wereldoorlog gratis via haar websites publiek te maken. Heeft u zelf bijzonder materiaal of wilt u meehelpen aan onze websites? Neem dan contact met ons op.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 29-03-2019 21:10:53