Herdenking gecrashte bommenwerper Mechelen en Sint-Katelijne-Waver

Op 27 en 28 april 2019 werd in Mechelen en Sint-Katelijne-Waver stilgestaan bij de 75ste verjaardag van de gecrashte bommenwerper van het 115 squadron R.A.F.
De Lancaster bommenwerper, DS734 KO-Y, was in de nacht van 24 op 25 april 1944 op de terugweg van zijn doelwit Karlsruhe. Om onbekende redenen weken enkele toestellen af van de normale vliegroute en kwamen zo onder vuur te liggen door Heinz Schnaufer.
In aanwezigheid van 4 families werd op 27 april een intieme herdenkingsplechtigheid gehouden op de begraafplaats van het Schoonselhof. De zeven omgekomen bemanningsleden liggen daar begraven op het plot van de Commonwealth.
Nadien werd in het stadhuis een boek voorgesteld over de crash dat geschreven werd door Bram Dermout.

Op 28 april was er een herdenking in aanwezigheid van de families en buurtbewoners aan het monument gelegen aan de Hoeveweg te Sint-Katelijne-Waver op enkele meters waar een stoffelijk overschot werd gevonden. Tevens ligt het monument amper op 100m van de crashsite van destijds, waar nu appartementen werden gebouwd.
Na de herdenking volgde nog een receptie in het nabijgelegen schoolgebouw waar ook nog een tentoonstelling doorging georganiseerd door de Friends of the R.A.F. 115 squadron.

Foto's: Bob Lams


Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Bram Dermout
  • Gepubliceerd op: 06-05-2019 20:15:56