Oorlogstentoonstellingen in Museum Klok & Peel, Asten

Nog dit hele jaar zijn er in het Museum Klok & Peel twee tentoonstellingen over de Tweede Wereldoorlog te zien. De eerste, Klokkenroof, is er al een tijdje en gaat over de geroofde kerkklokken ten behoeve van de Duitse oorlogsindustrie. De tweede tentoonstelling is helemaal nieuw: Death Valley De Peel.De Klokkenroof tentoonstelling vertelt het verhaal van de verdwenen klokken. Vele kerken bleven leeg achter, waarbij in ťťn van de dorpen maar een melkbus werd gebruikt. Weer een andere kerk gebruikte een platenspeler. Een aantal klokken kon uit handen van de Duitsers blijven doordat ze letterlijk als monument werden bestempeld. Een grote M werd dan op de klok gezet. Eťn van deze klokken, de Mariaklok (1467) uit Holwierde, staat nu in het museum.

De tweede tentoonstelling, Death Valley De Peel, gaat over de zware gevechten in deze regio. Het begint in 1940 met de gevechten rond de Peel-Raamstelling en eindigt met de zware gevechten in dit gebied in het najaar van 1944. Ook de periode er tussen, met de vele vliegtuigcrashes en de onderduikers in de regio komt uitvoerig aan bod.

Als je alle video- en geluidsfragmenten wilt luisteren kun je hier uren doorbrengen en dan zijn er ook nog de vaste tentoonstellingen over de klokken en de Peel.

Gebruikte bron(nen)