Lezing over executie aan de Meppelerstraatweg in Zwolle

Op donderdag 23 mei geeft Samuel de Korte in Stadkamer Centrum in Zwolle een lezing over de executie aan de Meppelerstraatweg en presenteert hij zijn boek over dit onderwerp. De bijeenkomst begint om 19.45 uur en duurt tot 21.15 en is gratis bij te wonen.

Vijf mannen (Willhelmus van Dijk, Willem Sebel, Hermanus Bosch, Berend Jan IJzerman en Johannes Muller) worden in de vroege ochtend van 31 maart 1945 gewekt en opgehaald uit het huis van bewaring in Zwolle. In een bus werden zij naar de Meppelerstraatweg gebracht, tussen de bomen gezet en gefusilleerd door de Duitsers als vergelding voor verschillende verzetsdaden ... tien dagen voor de bevrijding van Zwolle.

De mannen waren afkomstig uit onder meer Kampen en Zwolle. Verschillende mensen uit Zwolle en omstreken zijn getuigen geweest van deze executie.
Aan de Meppelerstraatweg staat een monument ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis. Nog altijd vindt er jaarlijks o.a. in samenwerking met schoolklassen een ceremonie plaats.

Samuel de Korte
Samuel de Korte (1994) is al vanaf jonge leeftijd geÔnteresseerd in geschiedenis en is dan ook geschiedenis gaan studeren aan de Universiteit van Utrecht. Momenteel is hij zijn master aan het afronden. In zijn vrije tijd schrijft hij vaak artikelen of doet hij onderzoek.

Samuel de Korte is verre familie van ťťn van de geŽxecuteerden. Het verhaal dat hij destijds te horen kreeg, heeft hem aangezet onderzoek te verrichten naar deze gebeurtenis; een onderzoek dat 1,5 jaar in beslag heeft genomen.

In de pauze en na afloop is er gelegenheid het boek aan te schaffen en te laten signeren.

Lees dit artikel bij Stadkamer

Gebruikte bron(nen)

  • Stadkamer
  • Gepubliceerd op: 10-05-2019 20:08:54