TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Uitreiking 1e exemplaar boek over executie Meppelerstraatweg op Zwolse basisschool

Afgelopen vrijdag werd het eerste exemplaar van het boek over de executie aan de Meppelerstraatweg overhandigd aan de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool de Springplank, aan de Beukenstraat, in Zwolle. Afgelopen jaar heeft geschiedenisstudent Samuel de Korte zich ingezet om te achterhalen wat er zich heeft afgespeeld op 31 maart 1945 toen de vijf mannen aan de Meppelerstraatweg werden doodgeschoten.Nadat De Korte vernomen had dat een familielid van hem, Wilhelmus van Dijk, was omgekomen bij de executie, besloot hij te achterhalen wat er gebeurd was. Voor het onderzoek ging hij naar diverse archieven, zocht fotoís, sprak met ooggetuigen en mensen die de vijf mannen gekend hebben. Meer dan een jaar heeft hij aan het boek gewerkt. In het boek komen niet alleen de verzetsdaden van de mannen aan bod, maar is er ook aandacht voor de nabestaanden, alle mannen waren namelijk vaders, en wordt de executie in een bredere context geplaatst en enkele mythes ontkracht.

Het eerst exemplaar van het boek werd vrijdag uitgereikt op de Zwolse basisschool de Springplank. Jaarlijks organiseren zij een herdenkingsplechtigheid bij het monument. Kinderen dragen daar gedichten voor. Twee van die gedichten werden voorgelezen voor de uitreiking van het eerste exemplaar. Op 23 mei zal er in de Zwolse bibliotheek een lezing worden gegeven over deze executie. Kaartjes dienen van te voren gereserveerd te worden via de website van de Stadkamer.

Executie aan de Meppelerstraatweg
Zwolle, 31 maart 1945
ISBN: 9789402190458
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
Executie aan de Meppelerstraatweg

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Samuel de Korte
  • Gepubliceerd op: 20-05-2019 19:00:08