Unieke foto's ontdekt van de Prinses Irene Brigade

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft meer dan zeshonderd pasfoto’s ontdekt van Nederlanders die in de periode 1942 1944 naar Engeland zijn gegaan om mee te vechten voor de bevrijding van Nederland. Onder de geportretteerden bevinden zich Engelandvaarders en oorlogsvliegers van de Royal Air Force. Op het merendeel van de foto’s staan echter militairen van de Koninklijke Nederlandse Brigade ‘Prinses Irene’. Met de ontdekking van de honderden portretten krijgen de militairen bijna 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog een gezicht.

Het bevrijdingsoffensief
Op 7 augustus 1944 komen de eerste gevechtstroepen van de Prinses Irene Brigade aan land in Normandië. Deze Dutch Brigade bestaat uit een versterkt bataljon en telt Engelandvaarders en Nederlandse rekruten uit alle windstreken van de wereld. Het duurt niet lang voordat de Irenemannen hun Normandische vuurdoop krijgen op ‘Hellfire Corner’, een heuvelrug ten oosten van Caen. In september 1944 zet de brigade voet op Nederlandse bodem, om een maand later een bijdrage te leveren aan de bevrijding van Tilburg. De laatste grote gevechtsactie van de Tweede Wereldoorlog leveren de Irenemannen tijdens de slag bij Hedel, in april 1945.

Gedigitaliseerde pasfoto’s
De ruim zeshonderd ontdekte pasfoto’s zijn door het NIMH gedigitaliseerd en online beschikbaar gesteld. Een selectie van het beeldmateriaal is te zien in de maandelijkse bevrijdingskrant op 75jaarvrij.nl. Op de vernieuwde beeldbank van het NIMH is de hele collectie beschikbaar. Hoewel de pasfoto’s talloze militairen een gezicht geven, is de identiteit van velen nog onbekend. Help mee om deze mannen van een naam te voorzien. Het NIMH ontvangt graag aanvullende persoonsinformatie over geportretteerden.

Gebruikte bron(nen)