TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Werkgroep gedenkstenen Joods Apeldoorn legt op zondag 10 november 2019 gedenkstenen

  Op zondag 10 november 2019 worden op 3 plekken in het centrum van Apeldoorn gedenkstenen gelegd bij huizen waaruit in de Tweede Wereldoorlog Joodse Apeldoorners door de bezetter zijn gedeporteerd naar de concentratiekampen.
  Belangstellenden zijn om 13:00 uur welkom in de Doopsgezinde kerk aan de Paslaan 6, 7323 AK te Apeldoorn. Na het welkomstwoord zullen we van daaruit met de rondgang starten naar de plekken waar de gedenkstenen worden gelegd.

  Mensen die in de concentratiekampen zijn omgebracht, hebben geen graf waar ze kunnen worden herdacht. Een Joodse uitspraak is: ďEen mens is pas vergeten, als ook zijn naam is vergetenĒ. De werkgroep Gedenkstenen Joods Apeldoorn wil er door het plaatsen van gedenkstenen voor zorgen dat de namen niet worden vergeten. Vanuit Apeldoorn zijn in de Tweede Wereldoorlog ruim 400 Joden weggevoerd naar de vernietigingskampen. De werkgroep wil in enkele jaar tijd alle adressen, waar deze Joodse Apeldoorners hebben gewoond, voorzien van gedenkstenen. Door de werkgroep zijn onder grote belangstelling inmiddels 120 gedenkstenen gelegd in Apeldoorn.

  Het leggen van gedenkstenen gebeurt niet alleen in Apeldoorn. In verschillende steden en dorpen in Nederland, en ook elders in Europa worden deze gedenkstenen gelegd.
  De gedenkstenen worden ook wel ĎStolpersteineí(Struikelstenen) genoemd. De werkgroep heeft bewust gekozen om de stenen die in Apeldoorn worden gelegd ĎGedenkstenení te noemen.
  Voor meer info over gedenkstenen in Apeldoorn kunt u terecht op:
  de website van de werkgroep https://gedenkstenen-apeldoorn.nl
  Facebook: @gedenkstenenJoodsApeldoorn

  Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Werkgroep Gedenkstenen Joods Apeldoorn
  • Gepubliceerd op: 10-10-2019 17:27:56