TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Podcastserie ''Oranjehotel in verzet'': in de cel gaat de strijd tegen onrecht door

De podcastserie Oranjehotel in verzet laat horen hoe verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog doorgaan met hun strijd tegen onrecht als zij zijn vastgezet in het Oranjehotel. Zo wordt de gevangenis in Scheveningen in die tijd genoemd. De verzetsstrijders vochten immers voor de vrijheid van ''koningin en vaderland''. Zie www.oranjehotelinverzet.nl.

#1 Mom Wellenstein: vrede na de oorlog
Mom Wellenstein roept als student in Delft de academische wereld op in verzet te komen tegen de Duitse bezetter. Hij publiceert een pamflet dat maatregelen hekelt als het uitsluiten van Joden van onderwijs en het ontslaan van Joodse hoogleraren. Hij word opgepakt, maar er is geen bewijs tegen hem. Toch brengt hij lange tijd door in gevangenschap. Maar door die ervaringen zet hij zich na de oorlog in voor langdurige vrede in Europa.



#2 Titus Brandsma: het vrije woord
De Duitse bezetter ziet Titus Brandsma als een gevaarlijk man. Hij weert zich tegen het nazificeringsproces dat de Nederlander moet overtuigen van de waarde van een Nieuwe Orde. Openlijk en achter de schermen probeert Titus katholieke en niet-katholieke media vrij te houden van het nationaalsocialistische gedachtegoed. Als de Duitsers in december 1941 het plaatsen van NSB-advertenties verplicht stellen, stapt hij in de trein voor een diplomatieke rondreis door Nederland. Naar aanleiding van dat verzet wordt hij gearresteerd en betaalt hij uiteindelijk de hoogste prijs.



#3 Piet Wapperom: schijn en werkelijkheid
Piet Wapperom pleegt sabotage-acties tijdens de Duitse bezetting. De communistische verzetsgroep waarin hij actief is, wordt opgerold. Maar terwijl anderen tot de doodstraf worden veroordeeld, ontspringt hij de dans. Dat wekt argwaan bij zijn oud-kameraden. Hij leeft, maar hij moet zich daarvoor verantwoorden, tijdens en na de oorlog.



Productie
De podcastserie ''Oranjehotel in verzet'' is een productie van Peter de Ruiter / Luisterdoc met steun van de Eva Tas Foundation. Abonneer je met je favoriete podcastapp op Luisterdoc om geen aflevering te missen. Meer informatie op www.luisterdoc.nl. Zie ook www.soundcloud.com/peterwired.

Gebruikte bron(nen)