TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Doodgeschoten na de bevrijding

Nicolaas Petrus Kolenberg werd op 7 maart 1919 geboren in Alkmaar. Op 6 mei 1945, één dag na de bevrijding, werd hij door Johannes Bonarius doodgeschoten. Kolenberg was samen met Herman Botman één van de bewakingstroepen van de Binnenlandse Strijdkrachten. Ze lagen aan de walkant als bewakingspost rond de woning van Cornelis Koeman, toen burgemeester van Blokker.

Bonarius was samen met Cozijn en een onbekende Duitser op de fiets onderweg naar Enkhuizen. Bonarius was actief voor de Wasserschutzpolizei. Beiden fietsten langs de bewakingspost zonder de heren aan de wal te zien. De Duitser die achter hen fietste merkte de bewakingspost op. Iedereen was gewapend. Botman en Kolenberg werden aangesproken en onder schot gehouden. Bij de fouillering maakte Kolenberg een beweging waarna hij door Bonarius werd neergeschoten. Tijdens zijn proces in 1949 beweerde Bonarius in eerste instantie uit zelfverdediging te handelen. Later gaf hij aan dat hij door de spanningen van de laatste dagen van de oorlog in een reflex had gehandeld.

Het hele verhaal van de dood van Kolenberg en de veroordeling van Bonarius is op deze pagina op onze website te lezen.

Tijdens het proces werd er een reconstructie gehouden van de schietpartij. Wij kregen de foto's hiervan doorgestuurd via Kees Botman, zoon van Herman Botman.



Linksvoor Herman Botman.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Jeroen Koppes, met dank aan Kees Botman
  • Gepubliceerd op: 05-01-2020 17:24:00