TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Belangstelling voor Kamp Westerbork blijft groeien

In 2019 hebben bijna 600 groepen Herinneringscentrum Kamp Westerbork bezocht, waarmee de stijgende lijn van de afgelopen jaren is voortgezet. Het museum ontving vorig jaar ruim 168.000 bezoekers, waarmee Herinneringscentrum Kamp Westerbork tot een van de best bezochte musea van Noord-Nederland behoort. De belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog blijft onverminderd groot.

Die belangstelling was met name zichtbaar op het voormalig kampterrein. Het aantal dagelijkse rondleidingen moest tijdens de zomervakantie worden uitgebreid van twee naar drie, omdat bleek dat de groepen tť groot werden om goed het verhaal van de rondleiders te kunnen volgen. Deze vrijwilligers hebben zo ruim 35.000 bezoekers het verhaal van kamp Westerbork op de plek zelf verteld.
Ook weten steeds meer mensen het Herinneringscentrum te vinden als het gaat om de reconstructie van lotgevallen van de gedeporteerden. Wekelijks komen vragen binnen over aankomst en verblijf, deportatie en eventuele terugkeer, zodat het afgelopen jaar meer dan duizend vragen beantwoord werden.

Herdenkingen
Naast de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei, die ondanks de slechte weersvoorspellingen toch door duizenden werd bijgewoond, vormde de herdenking van het zogenoemde zigeunertransport een bijzonder moment in de activiteitenkalender van het Herinneringscentrum. Op 19 mei, 75 jaar na het vertrek van dit transport naar Auschwitz, kwamen honderden Sinti en Roma uit binnen- en buitenland naar Hooghalen om stil te staan bij de deportatie van hun familieleden. De bijbehorende tentoonstelling Opgejaagd over de vervolging van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog is vanwege de grote belangstelling met een aantal maanden verlengd.

Activiteiten
In Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden jaarlijks tal van activiteiten georganiseerd. Zo trekken op de laatste zondag van de maand de lezingen door oud-kampgevangenen een grote groep vaste bezoekers. Ook veel belangstelling was er voor tal van boekpresentaties, de uitzendingen van Radio Westerbork.

Museum gesloten
Herinneringscentrum Kamp Westerbork is gesloten van 6 januari tot en met 21 januari 2020. Het kampterrein is in die periode wel gewoon toegankelijk. Op woensdag 22 januari gaan de deuren van het museum weer open. Dan begint om 17.00 uur op het voormalig kampterrein ook De 102.000 Namen Lezen.

Gebruikte bron(nen)