TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Het gesproken monument: De 102.000 Namen Lezen

Zes dagen en vijf nachten: zo lang duurt het eer alle 102.000 namen van vervolgingsslachtoffers zijn voorgelezen op het terrein van Kamp Westerbork. Van woensdag 22 januari tot en met maandag 27 januari lezen overlevenden, nabestaanden, scholieren, bewindslieden, bekende Nederlanders en andere geÔnteresseerden in ruim 118 uur de namen van alle gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma. Het noemen van de namen doet ervaren dat 102.000 niet een getal is, maar dat het gaat om 102.000 keer een vader, een moeder, een oma, een broer, een nicht, een vriend.

Het is de vierde keer dat het Herinneringscentrum het gesproken monument De 102.000 Namen Lezen tot stand brengt. Meer dan achthonderd lezers uit binnen- en buitenland lezen vanaf 22 januari om 17.00 uur tot 27 januari om 15.30 uur elk tien minuten lang de namen van Joodse slachtoffers en Sinti en Roma, die uit Nederland zijn weggevoerd en nooit zijn teruggekeerd. De belangstelling om deel te nemen was groot, want binnen vijf dagen moest de inschrijving worden gesloten.

Het lezen is 24 uur per dag te volgen via www.102000namenlezen.nl, social media, in het museum en op locatie. De 102.000 Namen worden gelezen op het voormalig kampterrein, bij De 102.000 Stenen, op de voormalige appŤlplaats van het kamp. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is van 22 tot en met 27 januari dag en nacht geopend. Daar staan de verhalen achter de namen centraal, met dagelijks een aantal lezingen en de kleine tentoonstelling Portretten van vervolging. Ook is een speciale ruimte ingericht, waar bezoekers reacties kunnen achterlaten.

Iedere belangstellende is uitgenodigd dit bijzondere project bij te wonen.

Gebruikte bron(nen)