TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Canon van het Nederlands Funerair Erfgoed gepresenteerd

Funerair erfgoed, de herinnering aan de dood. Welke gebeurtenissen in de geschiedenis zijn belangrijk geweest in onze omgang met het sterven van de mens? En welke sporen zien we daarvan terug in onze omgeving?

Foto boekpresentatie op 31 januari jl. in Uitvaart Museum Tot Zover. Foto: Geerke Vermeulen


De ‘Canon van het Nederlands Funerair Erfgoed’ geeft kort en bondig inzicht in hoe Nederlanders door de eeuwen heen hun doden hebben begraven. De begraafplaats bij ons om de hoek past in een traditie die eeuwen teruggaat en is een waardevolle bron van kennis. In deze canon wordt aandacht besteed aan hoogtepunten, maar ook aan de veranderingen in onze omgang met de dood. Het laat zien dat het geloof lang de plek bepaalde waar begraven werd, maar ook hoe door een toenemende individualisering langzaamaan het landschap van de dood aan het veranderen is. Wat brengt ons de toekomst?


In 32 vensters schreven verschillende auteurs op verzoek van stichting Dodenakkers.nl een funerair perspectief op ons verleden. Met een voorwoord van Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, en een nawoord door Guus Sluiter, directeur van Uitvaart Museum Tot Zover.

De Canon van het Nederlands Funerair Erfgoed is samengesteld door Leon Bok en René ten Dam en mede tot stand gekomen dankzij bijdragen van Liesbeth Theunissen, Tessa de Groot, Maurice Heemels, Wim Cappers en John Stienen.

De canon bevat twee vensters over de Eerste Wereldoorlog, drie vensters over de Tweede Wereldoorlog en daarnaast nog een venster over de strijd in Indonesië.

De canon is tijdelijk voor een introductieprijs van € 17,50 verkrijgbaar in de webshop van Dodenakkers.nl. Onderwijs- en erfgoedinstellingen kunnen voor een korting contact opnemen via info@dodenakkers.nl. De reguliere verkoopprijs is € 22,50.

Gebruikte bron(nen)