TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Nederlanders bombarderen Dresden

Het is 14 februari 1945, tegen half twee in de nacht. Ruim drie uur na het eerste bombardement op Dresden klinkt opnieuw motorgeronk in de lucht. Een armada van 529 Lancasters nadert de stad voor een tweede, nog zwaardere aanval. Vier Nederlanders zijn van de partij, in de lucht én op de grond. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) vertelt aan de hand van uniek materiaal hun verhaal.

Nederlanders in de hel van Dresden
Vandaag vijfenzeventig jaar geleden vielen er bommen op Dresden. In de binnenstad en aanliggende wijken brak de hel los: brisant- en brandbommen zorgden voor één groot inferno. En dat vlak voor, zowel we nu weten, het einde van de oorlog. De stad werd daardoor hét symbool van de totale oorlog, waarvan ook onschuldige, weerloze burgers – kinderen, vrouwen, ouderen – het slachtoffer werden. Wat weinig mensen weten, is dat Nederlanders betrokken waren bij het bombardement. Het NIMH vertelt op 75jaarvrij.nl hun unieke verhalen: drie vliegers die hun dodelijke lading op de stad lieten vallen en een Nederlandse krijgsgevangene die in een noodhospitaal tussen de vlammen en instortende gebouwen probeerde te redden wat er te redden viel.

Nederlandse krijgsgevangene in het inferno
De 39-jarige Gerard Wubben, vader van vijf jonge kinderen, is als krijgsgevangene tewerkgesteld in een noodhospitaal in Dresden. Wanneer het in de nacht van 13 op 14 februari bommen en vuur regent, probeert Wubben nog zoveel mogelijk patiënten naar de schuilkelder te brengen. Het is levensgevaarlijk werk: “Het hele gebouw stond te schudden, wat een paniek was dat. Bommen sloegen links en rechts van ons in andere gebouwen in. Overal voltreffers en nog eens voltreffers.”

Tijdens zijn gevangenschap houdt Wubben een dagboek bij. Het is een uniek document, waarin hij de verschrikkingen van die éne nacht in februari 1945, maar ook de nasleep ervan vertelt. De familie van Wubben schonk het dagboek recent aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, om het bijzondere verhaal voor toekomstige generaties te bewaren. Het gedetailleerde, persoonlijke en openhartige verhaal is nu te lezen op 75jaarvrij.nl.

Nederlands Instituut voor Militaire Historie
Het NIMH is een gespecialiseerd kennis- en onderzoekscentrum op het gebied van de Nederlandse militaire geschiedenis. Het gaat om de geschiedenis van de Nederlandse strijdkrachten in de periode van de Tachtigjarige Oorlog tot nu. Het NIMH beheert een unieke militair-historische collectie en maakt deze toegankelijk voor een breed publiek. Daarnaast publiceert het instituut wetenschappelijke studies en verzorgt het onderwijs en lezingen.

Gebruikte bron(nen)