TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Bordspel: welke generaal is het eerste over de Rijn?

Door: Samuel de Korte

Bij oorlogvoering draait het niet enkel om de strijd aan het front, maar ook om de troepen de mogelijkheden en middelen te geven om te kunnen vechten. Zonder voedsel, adequaat materiaal en voldoende munitie kunnen zij de vijand niet verslaan. In iedere moderne oorlog is daarom logistiek een essentieel onderdeel van het leger.

Voorkant van de doos.
Achterkant van de doos.De quote, waarvan gezegd wordt dat die van generaal Omar Bradley is, ‘Amateurs praten over strategie, terwijl professionals praten over logistiek’, bevat de kern van dit spel, getiteld "Race to the Rhine". Hoewel het niet 100% zeker is of deze quote inderdaad van hem is of van generaal Robert Barrow, is het in ieder geval duidelijk dat om te kunnen winnen, de troepen aan het front ook de juiste middelen moet worden gegeven om te winnen. Het doel? Als eerste over de Rijn zijn en daarmee alle eer opstrijken voor het verslaan van het Derde Rijk. Indien dat niet lukt, dan wint de speler met de meeste medailles, verkregen voor het veroveren van bepaalde steden, het verslaan van bepaalde vijandelijke eenheden of het uitvoeren van heldhaftige handelingen, zoals hongerlijdende burgers voorzien van eten.

De gedeeltelijke kaart van het spel.


In dit spel draait alles om het uitrusten van jouw troepen met de middelen om te winnen en hen naar voren te sturen. Ze hebben voedsel, munitie en benzine nodig om de Duitse troepen te kunnen verslaan en nieuwe steden te bevrijden. Het voedsel zorgt ervoor dat je troepen niet verhongeren, terwijl benzine er voor zorgt dat je troepen zich vooruit kunnen bewegen. Als laatste hebben zij munitie nodig om de vijand te verslaan. In de rol van één van de drie bekende generaals, Bradley, Montgomery of Patton, speel je de periode na de landingen bij Normandië na. Het bruggenhoofd is beveiligd en de opmars door Frankrijk kan beginnen. Iedere generaal heeft zijn eigen specialiteit. Dit zorgt er voor dat de drie posities niet geheel gelijkwaardig zijn. Montgomery kan bijvoorbeeld met het veroveren van bepaalde havens sneller bevoorrading ontvangen dan de Amerikaanse generaals, die het vanaf de stranden moeten laten komen.

Tijdens een beurt kan een speler kiezen uit een aantal handelingen:

• Bevoorrading krijgen
• Trucks voor hun eigen doelen reserveren
• Bevoorrading naar de troepen transporteren
• Eigen eenheden verplaatsen
• Luchtsteun aanvragen
• Een luchtlanding uitvoeren

De kaarten in het spel: links twee kaarten van vijandelijke eenheden, rechts twee kaarten van gebeurtenissen.


Van deze acties kunnen er per beurt twee uitgevoerd worden. Daar komt bij dat niet alle plaatsen op het speelbord gelijkwaardig zijn, doordat bijvoorbeeld beter verdedigde locaties extra munitie kosten om in te nemen. Daarentegen kan dat wel meer glorie opleveren en is de makkelijkste route niet altijd het snelste.

Historisch gezien behoren de spelers tot hetzelfde team, maar in dit spelen werken ze eigenlijk tegen elkaar. Dit is ook te zien op het einde van iemands beurt, waarbij de speler óf een vijandelijke eenheid mag verplaatsen op de kaart óf een tegenaanval mag uitvoeren met een vijandelijke eenheid. Een nadeel is dat men kan winnen door constant vijandelijke troepen voor de eigen linies te plaatsen en dus op die manier zoveel mogelijk medailles te verzamelen. Door dit te doen vernietig je uiteindelijk genoeg eenheden om te winnen enkel op aantal medailles.

Interessant is dat de focus niet op het vechten zelf ligt, maar op het verzorgen van de troepen. Het is een thema waar niet veel aandacht aan besteed is in de bekende (bord)spellen. Een leuke verrassing is dat ook de medailles allemaal verschillend zijn en bestaande medailles verbeelden, zoals bijvoorbeeld de Bronze Star / Bronzen Ster. Wie op een spelende wijze inzicht wil krijgen in de logistieke problemen van de geallieerden na de landingen in Normandië, kan dit originele spel gaan spelen.

Enkele fiches uit het spel.


Inhoud: het spelregelboek, het speelbord, 3 commandantkaarten (Montgomery, Patton en Bradley) en bijbehorende houten blokjes, 10 corpskaarten, 66 achtervolgingskaarten, 24 kaarten van vijandelijke troepen, 3 hulpkaarten voor spelers, houten blokjes die de voorraden weergeven, 32 transportvoertuigen, bijbehorende fiches, zwarte dobbelstenen en opbergzakjes.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Samuel de Korte / TracesOfWar
  • Gepubliceerd op: 02-04-2020 20:49:11