TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Herinneringen overlevende Jappenkamp 75 jaar na Japanse capitulatie in boekvorm verschenen

Tien jaar jong was de Bennekommer Piet Alderlieste toen hij in 1942 met zijn moeder, zusje en broertje in het Jappenkamp terecht kwam. Nu, 75 jaar na de Japanse capitulatie, zijn de herinneringen van de inmiddels 88-jarige Piet opgetekend in het boek ‘Nummer 9160, een jongen in het Jappenkamp’.

Piet groeit onbezorgd op in Nederlands-Indië als oudste kind in een Nederlands ambtenarengezin. Dat leven verandert compleet als de kolonie in 1942 door Japan veroverd wordt. Na een paar maanden interneert de Japanse bezetter alle Nederlanders, de mannen apart van de vrouwen en kinderen. Piet belandt in verschillende kampen onder kampnummer 9160. Hij wordt bij zijn moeder weggehaald als hij twaalf wordt en in aparte jongenskampen terecht komt. De steeds slechter wordende omstandigheden veranderen Piet van een kind in een overlever. Uiteindelijk capituleert Japan voor Piet net op tijd, als hij meer dood dan levend in een ziekenboeg ligt.

De nu 88-jarige Piet heeft zijn kampperiode nog altijd helder voor ogen staan. Samen met auteur Annemarie Bootsman heeft hij zijn herinneringen samengebundeld in een meeslepend verhaal. ‘Ik hoop dat het verwoorden van mijn herinneringen ertoe kan bijdragen dat men uiteindelijk tot een mild standpunt komt ten opzichte van “de vijand”, omdat daar ook velen slechts hun plicht jegens het militaire gezag dienden uit te voeren’, aldus Piet. ‘Als wij onze haatgevoelens blijven behouden en die overdragen op onze kinderen en anderen komt er nimmer vrede’.

‘Nummer 9160, een jongen in het Jappenkamp’, ISBN 978-94-91687-71-6 is geschreven door Annemarie Bootsman met Piet Alderlieste en uitgegeven door uitgeverij Boekenbrouwers in Bennekom. Het is verkrijgbaar via de (internet)boekhandels of via www.boekenbrouwers.nl.

Nummer 9160
een jongen in het Jappenkamp
ISBN: 9789491687716
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
Nummer 9160

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Piet Alderlieste
  • Gepubliceerd op: 25-07-2020 18:57:42