TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Openbare herdenking Sachsenhausen-transport Reeburgpark

In de nacht van 5 op 6 september 1944 deporteerde de Duitse bezetter 3.000 gevangenen vanuit Kamp Vught naar concentratiekamp Sachsenhausen in Duitsland. Dit was een van de laatste grootste transporten vanuit het vlak na Dolle Dinsdag in grote haast ontruimde Kamp Vught. Ruim de helft van de weggevoerde gevangenen zou de oorlog niet overleven.

Tijdens herdenking bij Sachsenhausen-monument in 2018. Foto: Jan van de Ven


Elk jaar wordt bij deze transporten stilgestaan met een openbare herdenking bij het Sachsenhausen-monument in Vught, georganiseerd door Nationaal Monument Kamp Vught in samenwerking met het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS), de Gemeente Vught en Basisschool De Springplank. Een van de sprekers is dit jaar Piet Hein Donner, oud-minister, minister van staat en president van de Oorlogsgravenstichting. "Nog in geen duizend jaren zijn er woorden genoeg om de diepten van ellende en verdorvenheid van mensen te beschrijven. Om het te begrijpen moeten we ons een verwerpelijke denkwereld eigen maken; dat moeten we niet willen. Maar we moeten het verleden kennen en een plaats geven, om het heden te begrijpen en hopelijk de toekomst beter te maken."

Op vrijdag 4 september vertrekt om 10.45 uur vanaf het Raadhuis aan het Leeuwensteinplein een stille tocht naar het Sachsenhausen-monument in het nabijgelegen Reeburgpark. De tamboers van het Vughtse Sint Catharinagilde leiden de stoet. Bij het monument vindt vanaf 11.15 uur het officiŽle gedeelte van de herdenking plaats, met een welkomstwoord van locoburgemeester Peter Pennings. Na de toespraak van Piet Hein Donner en muzikale omkadering lezen scholieren van basisschool De Springplank uit Vught zelfgemaakte gedichten voor. Tot slot volgen de twee minuten stilte en het leggen van kransen en bloemen bij het monument. De herdenking duurt tot ongeveer 12.00 uur. De organisatie houdt vanzelfsprekend rekening met de richtlijnen van het RIVM.

Gebruikte bron(nen)