TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

NPO Radio 4 en KRO-NCRV presenteren de podcast Flot!

Het ongelofelijke verhaal van componist Marius Flothuis die de oorlog overleefde dankzij muziek


NPO Radio4 staat dit jaar uitgebreid stil bij de bevrijding van Nederland, 75 Jaar geleden.
In de vierdelige podcast Flot! volgen Margriet Vroomans en onderzoeksjournalist Benjamin de Bruijn het spoor van de Nederlandse componist Marius Flothuis, en zijn verbazingwekkende levensverhaal vóór, tijdens en ná de Tweede Wereldoorlog.


Voor de serie Flot! gingen Margriet Vroomans en Benjamin de Bruin naar de concentratiekampen Vught en Sachsenhausen, spraken ze met bekenden en nabestaanden en doken ze in archieven. In vier delen ontrafelen ze Flothuis’ levensverhaal, en komen ze steeds dichter bij de persoon die Flothuis verraden heeft, maar wiens naam hij nooit heeft willen noemen.

Flot! is een spannend relaas over een man met een groot muzikaal talent en ijzeren principes. Hij maakt in de oorlog haast alles mee wat een mens maar kan meemaken: verzet, verraad, gevangenschap en een dodenmars. Flothuis’ vader is lid van de NSB, terwijl hij zelf in het verzet zit en onderduikers in huis heeft. Zelfs in de concentratiekampen waar hij na verraad terechtkomt blijft hij muziek maken; één van zijn composities draagt hij bij zich tijdens de dodenmars vanuit Sachsenhausen. Als tijdens die tocht zijn tas wordt gestolen, vraagt hij de dief alleen zijn partituren terug: muziek is zijn mentale redding. Hij overleeft de oorlog ternauwernood, maar is daarna nog jarenlang van grote invloed op het muziekleven in Nederland, als artistiek leider van het Concertgebouworkest in Amsterdam en hoogleraar musicologie aan de universiteit van Utrecht.

Het eerste deel van de serie Flot! wordt op 13 oktober om 8.15 uur gelanceerd in de uitzending van het NPO Radio 4 ‘De Ochtend van 4’. De andere delen zijn vanaf 14, 15 en 16 oktober online te beluisteren.

Meer informatie: Marielle van Kilsdonk, marielle.vankilsdonk@kro-ncrv.nl, 06-40223858
De serie Flot! is onderdeel van het NPO Radio 4 project ter herdenking van 75 Jaar Bevrijding.
Eerder verscheen tussen januari en 5 mei de serie ‘Muziek tot leven, verhalen van musici in de oorlog’ waarin Margriet Vroomans 17 musici portretteert die in de oorlog werden vervolgd.
Op 4 en 5 mei presenteerde NPO Radio 4 het project 'Zing Mee: de nieuwe wereld’ waarmee duizenden koorzangers de gelegenheid kregen een eigen bewerking te zingen van het Largo ‘Uit de Nieuwe Wereld’ van Dvorak, een lied dat in de oorlog werd gezongen door een stemmenorkest in een interneringskamp op Sumatra.
Op 21 oktober verzorgt NPO Radio 4 een live concert met muziek van vervolgde componisten. Dit concert zal via een live-stream te volgen zijn.
In de Klassieke Top 400, de lijst met door luisteraars te kiezen favorieten, neemt NPO Radio 4 dit jaar ook werken op van componisten die in de oorlog zijn vervolgd. De uitzendweek is van 13 tot 16 oktober.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: KRO-NCRV - NPO Radio 4
  • Gepubliceerd op: 16-09-2020 19:41:14