TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Gezichten van Joods Verzet, veertig schetsen van Joden in verzet

Dit jaar - 75 jaar na de Bevrijding - heeft de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie (NKvJG) haar leden opgeroepen het verzetsverhaal van vader, moeder, opa, oma en andere familieleden aan papier toe te vertrouwen. Om zo nadere invulling te geven aan die donkere bezettingsperiode die zo heeft ingegrepen in de eigen familiegeschiedenis, in de eigen stamboom. Veertig auteurs hebben aan de oproep gevolg gegeven en gezamenlijk meer dan veertig schetsen van Joodse verzetsstrijders gemaakt. De gezamenlijke inspanningen hebben geleid tot een boek van 388 paginaís onder de titel 'Gezichten van Joods Verzet', dat begin volgende week uitkomt.

In zijn inleiding stelt Ben Braber, die verschillende publicaties over verzet van Joden op zijn naam heeft staan: ďUit de bijdragen blijkt dat Joden getuigden van hun geloof of cultuur. Ze lieten zich niet terroriseren. Ze vochten terug. Ze protesteerden. Ze schreven voor illegale bladen en hielpen die te verspreiden, vaak met groot risico voor eigen veiligheid. Ze onttrokken zich aan de deportatieĒ.

En: ďJoods verzet had veel verschillende gezichten, maar toch ook een eigen identiteit. Het was verzet van slachtoffers. Het onderscheidde zich van niet-Joods verzet doordat relatief veel Joden deelnamen aan clandestiene activiteiten, inclusief gewapend verzet.Ē

Eťn van de deelnemende auteurs is de bekende sporthistoricus Jurryt van de Vooren, die het verzetsverhaal van de later internationaal vermaarde voetbalscheidsrechter Leo Horn heeft geschreven. Die bijdrage is inmiddels als voorpublicatie op de website Sportgeschiedenis.nl geplaatst.

Het boek wordt door de NKvJG in eigen beheer uitgegeven onder nummer ISBN/EAN: 978-90-822758-1-0. Exemplaren zijn te verkrijgen voor Ä21,50.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: NKvJG
  • Gepubliceerd op: 01-11-2020 15:58:05