TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

100 jaar Hannie Schaft met vicepremier Kajsa Ollongren

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat Nederlands vrouwelijk gewapend Verzetsicoon uit de Tweede Wereldoorlog, Hannie Schaft (Ďhet meisje met het rode haarí), werd geboren. Op 29 november vieren we dit eeuwfeest met een groots programma in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. In verband met Covid-19 zal deze bijeenkomst besloten zijn en uitsluitend live op TV en online gevolgd kunnen worden. In plaats van de jaarlijkse herdenking zal dit jaar vooral het karakter van een viering hebben. We vieren het feit dat Hannie bestaan heeft en zoveel heeft betekend voor de vrijheid van Nederland. Omlijst door afwisselende muzikale optredens van onder meer Dekoor uit Utrecht, zangeres Wyke van Weelden en het Haarlems Kinderkoor, zal vicepremier Kajsa Ollongren de Hannie Schaftlezing 2020 verzorgen.

Hannie Schaftlezing
De Hannie Schaftlezing is een belangrijk onderdeel van de viering. Gastspreker Kajsa Ollongren zal vanuit haar achtergrond en rol ingaan op het belang van opkomen voor vrijheid en inclusiviteit. Kajsa Ollongren is naast vicepremier, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Live op TV en online
De viering op 29 november is dit jaar vanwege de strenge Coronamaatregelen helaas besloten. De viering zal live worden uitgezonden vanaf 13.00 uur op TV (NH Nieuws via Ziggo kanaal 707 en KPN kanaal 509), en online via onder meer hannieschaft.nl en NH Nieuws livestream. De viering zal een week later als registratie terugkeren op hannieschaft.nl zodat deze terug te kijken is.
In de avond van 29 november zendt de NOS om 20.15h op NPO 2 een special uit over Hannie Schaft waarin de hoogtepunten van de viering te zien zullen zijn.
Kijk voor actuele informatie op hannieschaft.nl.

Nationale Hannie Schaft Stichting
De Nationale Hannie Schaft Stichting wil mensen Ė vooral ook jongeren Ė inspireren om het verschil te kunnen maken wanneer het erop aankomt en op te komen voor vrijheid en inclusiviteit, in de geest van Hannie Schaft. De Stichting is politiek neutraal en onafhankelijk.

De viering van 100 jaar Hannie Schaft wordt mede mogelijk gemaakt door:
Provincie Noord-Holland, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Gemeente Haarlem, Gemeente Bloemendaal en Nationaal Comitť 4 en 5 mei.

Gebruikte bron(nen)