STIWOT Reizen is vanaf nu samengevoegd met TracesOfWar.nl en zal verder gaan onder de naam TracesOfWar Travel.

STIWOT Battlefieldtour "Bastogne"

Op 13 en 14 september 2008 was het dan eindelijk zover. Samen met Militaria Bastogne organiseerde STIWOT Reizen een meerdaagse Battlefield Tour naar de Ardennen. Het binnen STIWOT Reizen veelgebruikte gezegde “wanneer wij iets organiseren is het altijd mooi weer” leek deze keer echter niet op te gaan. Toen we vroeg in de ochtend vertrokken in de richting van de Ardennen kwamen we al snel in de mistbanken terecht en de weersberichten op de radio voorspelden ook al niet veel goeds…

Eénmaal aangekomen in de winkel van Militaria Bastogne leek het allemaal nog wel mee te vallen. Na een korte kennismaking was het tijd voor een serieuze briefing door Marco Killian. Natuurlijk goed opletten in het Belgische verkeer maar vooral ook goed opletten in het bos was de boodschap. Deze woorden werden kracht bijgezet door de verschillende bodemvondsten die op de toonbank lagen, allemaal tegengekomen tijdens tours door de bossen.

De boodschap was duidelijk maar ondertussen stonden de meeste deelnemers al ongeduldig te trappelen. Zij hadden namelijk de originele Dodge WC62 6x6 en de GMC 6X6 “Deuce and a half” al buiten zien staan. Eén open en een dichte vrachtwagen...

Dodge WC62 6x6GMC 6X6

De open vrachtwagen was tijdens het instappen veruit het populairst, want in zo’n dichte vrachtwagen kan je toch bijna niets van de omgeving zien? Nadat iedereen zat vertrokken we naar het eerste punt op de route, het Easy Company monument vlakbij Halt Station. Terwijl iedereen hier luisterde naar de uitleg van Marco begon het langzaam maar zeker te druppelen. Als snel begon het echt te regenen en de rest van de dag zou het helaas niet meer stoppen.

Maar waren de deelnemers aan deze Battlefield Tour hierdoor uit het veld geslagen? Gelukkig niet! Uit allerlei hoeken en gaten kwamen de meest felgekleurde regenjassen en poncho’s tevoorschijn. Bij de eerste stop in Bois Jacques was de meeste regenkleding nog wel opgewassen tegen al dat water maar toen we ons op de uitgangspositie van Easy Company voor de aanval op Recogne bevonden begonnen sommige deelnemers toch nattigheid te voelen.

Monument 101st Airborne DivisionDuitse Oorlogsbegraafplaats Recogne

Een warme lunch is een zeldzame luxe tijdens een Battlefield Tour maar deze keer kwam het wel erg goed uit. Onder het genot van een goed bord spaghetti of zuurkool met worst warmde iedereen weer een beetje op en kwamen de verhalen los. De rest van de dag zouden de gezellige discussies gelukkig niet meer stoppen.

De Duitse begraafplaats te Recogne had iets mysterieus op deze mistroostige middag. Wanneer je de huizen in het dal onder je niet meer kan zien door de mist voel je misschien een klein beetje wat de frontsoldaten tijdens WO2 gevoeld moeten hebben. En wanneer je dacht dat je echt nooit meer droog zou worden was daar gelukkig Marco. Stel het je even voor: je staat bij een grote originele schuttersput en verwacht een indrukwekkend verhaal. Vervolgens brengt die spraakwaterval van een gids van je de volgende woorden uit: “Tjah, dit is dus best eeneuh, euh, een groot gat. Ik snap ook niet waarom we hier naar staan te kijken en al helemaal niet waarom we uitgestapt zijn. Kom, we rijden nog een stukje verder.” Je moet erbij geweest zijn om het echt te begrijpen.

Uitleg aan de hand van kaartmateriaal

Ondertussen was de dichte vrachtwagen overigens populairder geworden dan het open exemplaar zoals duidelijk moge zijn. Als afsluiter van de dag in het veld werd geprobeerd om met de vrachtwagens de “Puist van Noville” te beklimmen. Met de nadruk op geprobeerd want ondanks verschillende pogingen kwamen we niet naar boven. Vol gas omhoog, over een boomstronk, doorslippende banden, gierende differentiëlen en vervolgens net zo hard weer naar beneden glijden. Uiteindelijk winnen de elementen altijd.

Daarna gingen we een gezellige avond tegemoet. Eerst een goed diner in Bastogne en daarna lang onder een warme douche of zelfs in een warm bad. Waar de energie vandaan kwam blijft een vraagteken maar onder het genot van een glas bier werden rond een uur of 10 de ervaringen van de dag nog eens doorgenomen.

De traditionele groepsfoto

Op zondag was het weer vroeg op voor het ontbijt in het hotel. Eenmaal buiten was het nog wel wat fris maar gelukkig was het wel droog en scheen er een heerlijk zonnetje. Vol goede moed vertrokken we voor dag 2 en de echte bikkels zaten alweer in de open vrachtwagen. Deze dag zou het droog blijven en kon alle aandacht uitgaan naar de vele bezienswaardigheden die we bezochten. Het Indian Monument nabij Recogne, 463rd Parachute Field Artillery Battalion tijdens de slag om Champs, Rolle Château, de posities van het 401 Glider Infantry Regiment, teveel om op te noemen.

Luisteren naar de verhalen van MarcoDe trouwe werkpaarden

Als laatste werd een bezoek gebracht aan de locatie waar de 326th Airborne Medical Company werd overlopen door Duitse soldaten. Een afsluiting met een verhaal om stil van te worden.

In proud remembrance to their valor.
In humble tribute to their sacrifice.


Barry van Veen (namens STIWOT Reizen)
Alle foto's: © STIWOT, Kees Jan Koster, & Barry van Veen

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 15-09-2008 20:49:59