TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
Raid van de Britse Special Air Service SAS in november 1941 in Libië, voorafgaand aan operatie Crusader. De operatie had naast het uitschakelen en ontregelen van drie belangrijke Duitse communicatie- en commandoverbindingen een vierde doelwit: het liquideren van Erwin Rommel, de Duitse bevelhebber in Noord-Afrika. De missie liep uit op een mislukking.
Operatie Flipper
  • Artikel door Maarten Brand
  • Geplaatst op 29 april 2011

Operatie Flipper

Erwin Rommel, de bevelhebber van de Duitse troepen in Noord-Afrika, dreef in juni 1941 samen met Italiaanse eenheden het Britse Eighth Army terug tot aan de Egyptische grens. Alleen het Britse garnizoen in Tobroek, de enige havenstad in 1000 mijl, lukte het om weerstand te bieden aan de druk van Rommels Deutsches Afrikakorps (DAK) . Dit maakte Rommels aanvoerlijnen kwetsbaar voor een aanval in de flanken. Hij plande daarom een definitieve aanval op Tobroek rond 23 november 1941. Wat Rommel echter niet wist, was dat het Britse Eighth Army onder bevel van generaal Claude Auchinleck een tegenoffensief voorbereidde om Tobroek te ontzetten en de As-strijdkrachten uit Cyrenaica in Oost-Libië te verdrijven. Het offensief, operatie Crusader, zou vijf dagen eerder, op 18 november van start gaan. In de aanloop naar Crusader zou een aantal gewaagde aanvallen achter de Duitse linies worden ondernomen om de Duitse en Italiaanse verdediging te ontregelen en te verzwakken.

Gerelateerde personen

Keyes, Geoffry Charles Tasker* 18 mei 1917
† 18 november 1941
Vak: 7 Rij: D Graf: 5

meer