TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!
GeŽnsceneerde Duitse aanval op het (Duitse) radiostation te Gleiwitz nabij de Poolse grens. De aanval werd uitgevoerd door ca 150 Duitse soldaten in Poolse uniformen, bewapend met Poolse geweren.
Overval op de zender Gleiwitz
  • Artikel door Hans Molier
  • Geplaatst op 29 juli 2003

Overval op de zender Gleiwitz

Op 10 augustus 1939 moet Alfred Helmut Naujocks, een gewaardeerd medewerker van de SD, zich melden bij zijn hoogste baas, de vijfendertigjarige Reinhard Heydrich, SS-GrŁppenfŁhrer en chef van de Gestapo en de SD. In Heydrichs bureau aan de Berlijnse Prinz Albrechtstrasse hangt een grote kaart van Centraal-Europa aan de muur. Heydrich wijst op een kleine rode stip aan de Duits-Poolse grens en zegt tegen Naujocks: "Dit is Gleiwitz en uw opdracht luidt om met een SD-Sonderkommando van vijf of zes man naar hier af te reizen en op een nog nader te bepalen tijdstip, een overval op het plaatselijke radiostation te ensceneren.

Grid Lijst Kaart