TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sirikhan, Tiang "the Phuphan Warrior"

Geboortedatum:
5 december 1909 (Sakon Nakhon, Thailand)
Overlijdensdatum:
12 december 1952 (Thailand)
Nationaliteit:
Thai (1238-heden, Koninkrijk)

Biografie

Tiang Sirikhan (ook vermeld als Tiang Siri Khan of Tiang Sirikhanth), met de bijnaam "the Phuphan Warrior" was een Thaise politicus uit de provincie Sakon Nakhon.

Na de Japanse inval en bezetting van Thailand werd hij de lokale verzetsleider van Seri Thai Movement in deze provincie. De verzetsbeweging werkte nauw samen met de Britse Force 136. In deze afgelegen noordoostelijke provincie en in de jungle van de tegenwoordig nationale parken werden hiervoor verschillende vliegvelden, dropzones en schuilplaatsen aangelegd.

Na de oorlog werd hij drie maal minister in de Thaise regering.

In december 1952 werd hij opgepakt door de politie na aanleiding van een couppoging tegen Pibulsongkram en werd samen met vier anderen hiervoor op 12 december 1952 vermoord en werden hun lichamen vervolgens verbrand en de resten begraven.

Hij was de laatst levende van de "Four Isaan Tigers".
De andere drie politici van deze groep: Thongin Phuriphat (Ubon Ratchathani), Thawin Udon (Roi Et) en Chamlong Daoruang (Mahasarkham) werden in 1949 vermoord. Met de dood van Tiang Sirikhan kwam er een einde aan een naoorlogs tijdperk van invloedrijke noordoostelijke politici en voormalige leden van de Seri Thai Movement in de regering.

De resten van deze vijf personen vermoord in 1952, werden pas jaren later in 1959 weer ontdekt in Kanchanaburi.
Hun stoffelijke resten zijn in urnen geplaats in het monument ter ere van Tiang Sirikhan en de urnen kunnen via een kijkgat aan de achterzijde bekeken worden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Toegekend op:
16 september 1941
Royal Gazette, Rapport aan het kabinet van de minister-president over de toekenning van de medaille voor provinciaal bestuur , volume 58, deel 0 Ngor, pagina 2938, 16 september 1941.

Bronnen