TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Parrish, Laverne

Geboortedatum:
16 juli 1918 (Knox City/Missouri, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
24 januari 1945 (nabij San Manuel/Pangasinan, Filipijnen)
Begraven op:
Amerikaans Oorlogsgraf Mountain View Cemetery
Vak: 7. Rij: 7. Graf: 4.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Technician (T-4)
Eenheid:
Medical Detachment, Company C, 161st Infantry Regiment, 25th Infantry Division "Tropic Lightning", U.S. Army
Toegekend op:
13 juli 1945
"Hij was hospik bij Company C tijdens de gevechten bij Binalonan op Luzon in de Filippijnen. Op de 18de ontdekte hij twee gewonden die onder vijandelijk vuur lagen en ging direct op weg om ze te redden. Nadat hij er een in dekking had gebracht, stak hij 25 meter open terrein over om hulp te verlenen aan de tweede. In de vroege morgen van de 24ste stuitte zijn compagnie bij het oversteken van open terrein bij San Manuel op zwaar vijandelijk vuur en kreeg bevel zich terug te trekken in de dekking van een sloot. Hospik Parrish ontdekte twee gewonden die nog in het terrein lagen. Zonder aarzelen verliet hij de sloot, kroop onder vijandelijk vuur naar voren en bracht in twee opeenvolgende trips beide mannen in veiligheid. Daarna verleende hij hulp aan 12 gewonden op hetzelfde terrein en stak daarbij herhaaldelijk het onder vijandelijk vuur liggende terrein over. In een aantal trips bracht hij drie gewonden in dekking. Nadat hij bijna alle 37 gewonden van zijn compagnie had behandeld raakte hij dodelijk gewond door mortiervuur en werd kort daarna gedood. De onverwoestbare geestkracht, onverschrokkenheid en moed van hospik Parrish redde velen het leven ten koste van zijn eigen."

Posthuum toegekend.
Medal of Honor - Army (MoH)

Bronnen

  • Foto: Office of Medical History
  • - Jordan, Kenneth N., Yesterdayís Heroes Ė 433 men of World War II awarded the Medal of Honor 1941-1945, Schiffer Publishing Ltd., USA, 1996
    - Karolevitz, R.F. (editor), The 25th Division and World War II, The Battery Press, Nashville, USA, 1995
    - Valor awards for Laverne Parrish

Foto