TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hoevenaar, Jacobus, Cornelis

    Geboortedatum:
    28 september 1898
    Overlijdensdatum:
    22 november 1973 (Lage Zwaluwe, Nederland)
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Jacobus Cornelis Hoevenaar "Koos" uit Lage Zwaluwe werkte als griendwerker in de Biesbosch en als hulpmeetkundige in dienst van Rijkswaterstaat. Door dit werk kende hij het gebied van de Biesbosch door en door.

    In maart 1945 werd hij door Jos van Wijlen ("André" en leider van de gelijknamige verzets- en spionage-groep) gevraagd of hij bereid was om personen en berichten door de Biesbosch naar bezet Nederland te roeien. Met 46 jaar werd hij zo de oudste crosser.

    Ondanks dat Koos was getrouwd, vader van dertien kinderen, en woonachtig in reeds bevrijd gebied, heeft hij acht crossings gemaakt. Tijdens een van die crossings heeft hij longontsteking opgelopen, waardoor hij tien dagen in bezet gebied thuis bij zijn crossmaster Bertus van Gool werd verzorgd.

    Om Koos persoonlijk te gedenken is in Lage Zwaluwe een straat naar hem vernoemd met als opschrift "J.C. Hoevenaarstraat Linecrosser 2de wereldoorlog".

    Koos, woonplaats Lage Zwaluwe, is onderscheiden met:
    De Bronzen Leeuw

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Burger
    Bronzen Leeuw (BL)

    Bronnen