TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ploeg, van der, Martinus Jozef "Maarten"

Geboortedatum:
27 april 1890 (Zoeterwoude/Zuid-Holland, Nederland)
Overlijdensdatum:
13 augustus 1968 (Valkenswaard/Noord-Brabant, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Maarten van de Ploeg was met zijn dochter Truus (GJJM Beckers-van der Ploeg) in Djakarta toen de oorlog uitbrak. Maarten werkte voor een bouwbedrijf en heeft een deel van de leiding gehad voor het bouwen van het vliegveld Singkawang in Borneo. Toen de Jappen kwamen heeft Maarten ervoor gezorgd dat zo veel mogelijk mensen, vrouwen en kinderen geëvacueerd werden. Hij zelf kon nog net het laatste bootje nemen terug naar Batavia.
Daar ging hij in het verzet samen met met Nol Wernink. Hij had nog een geheime radio en beluisterden berichten terwijl Truus piano speelden om het geluid van de radio te bedekken. Toen alle mannen werden opgepakt is hij ondergedoken. Hij heeft een aantal keer een huiszoeking weten te ontsnappen, samen met Nol Wernink.
Maar hij werd verraden en op kerstdag 1942 werd hij opgepakt en samen met anderen in Buitenzorg gemarteld. Dit heeft hij overleefd en is toen naar Tjimahi Kamp gegaan - tot de vereniging met zijn dochter in Tjideng.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Postuum toegekend.
Verzetsherdenkingskruis (VHK)

Bronnen

Foto