TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vegte, van der, Willem Lucianus Zion

Geboortedatum:
7 januari 1895 (Valkenburg/Limburg, Nederland)
Overlijdensdatum:
5 mei 1982 (Pretoria, Zuid-Afrika)
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Willem van der Vegte (1895–1982) was elektrotechnisch ingenieur, fanatiek NSB’er en een sleutelfiguur in de nationaalsocialistische bestuursstructuur tijdens de Duitse bezetting. Hij gaf zijn goedbetaalde baan bij Siemens op om zich volledig te wijden aan de opbouw van een nationaalsocialistische samenleving.

Als vertrouweling van propagandachef Goedewaagen werd hij voorzitter van de Radioraad en hervormde hij het Nederlandse omroepbestel in lijn met NSB-ideologie. Vanaf 1942 leidde hij de PTT en kreeg hij in 1943 de macht over het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Hij was een van de weinige NSB’ers die daadwerkelijk een departement leidde, wat zijn invloed uitzonderlijk maakte.

Van der Vegte was ook nauw betrokken bij de militarisering van de NSB. Als lid van de Weerbaarheidsafdeling (WA) en leider van het Economisch Front hielp hij bij het rekruteren van Nederlanders voor de Waffen-SS en het Vrijwilligerslegioen Nederland. Hij was bovendien verantwoordelijk voor de Rijksfilmkeuring, waarmee hij de filmcensuur in nationaalsocialistische richting stuurde.

Na de oorlog werd hij veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens hulp aan de vijand, maar kwam al in mei 1949 vrij vanwege invaliditeit (hij miste sinds 1932 een been). Zijn kiesrecht werd hem levenslang ontnomen. Hij overleed in ballingschap in Pretoria, Zuid-Afrika, in 1982.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
14 april 1944
"Voor zijn medewerking als Directeur-Generaal der P.T.T. aan de totstandkoming van de Europeesche Postvereeniging. "

Op 10 juni 1944 ontvangen uit handen van Seyss-Inquart in tegenwoordigheid van Postpresident dr. Linnemeyer.

Bronnen