De website is nu nog groter en beter geworden! WW2Awards.com is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu zijn de secties Personen en Onderscheidingen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Grant, Frank George

Geboortedatum:
10 augustus 1918 (North Sydney, Nova Scotia)
Overlijdensdatum:
september 1975 (Unionville/Ontario, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-Vlieger)
Eenheid:
No. 423 "Eagle" Squadron, Royal Canadian Air Force (No. 423 "Eagle" Squadron, Royal Canadian Air Force)
Toegekend op:
19 september 1944
Samenvatting:
Aanbeveling (nadat hij 107 missies had gevlogen, 136 vlieguren):
Squadron Leader Grant is sinds juli 1941 aan zjn huidige operationele tour bezig toen hij bij 504 Squadron (Hurricanes en Spitfires) kwam waarin hij 56 vlieguren maakte voordat hij in juni 1942 werd overgeplaatst naar Canada. Daar nam hij een sectie van 118 Squadron (Kittyhawks) over dat 14 maanden lang in Alaska opereerde. Hij nam het commando over het squadron over en bracht het in augustus 1943 over naar Engeland waar het werd omgevormd tot 438 Squadron en overging op de Typhoon bommenwerpers. Het squadron werd in maart 1944 overgeplaatst naar de zudkust waar het zich een goede naam opbouwde als bommenwerpersquadron. Dat is grotendeels te danken geweest aan Squadron Leader Grantís zeer uitzonderlijke nauwkeurigheid als duikbommenwerper die hij zijn piloten heeft aangeleerd. Het squadron vestigde in mei 1944 alle records op de trainingsbasis Hutton Cranswick.
Op 6 juni voerde Squadron Leader Grant een sectie aan in een zeer nauwkeurige aanval onder moeilijke omstandigheden op het strand op het uur U. Op 16 juni plaatste hij tijdens een aanval van lage hoogte twee treffers op een spoorwegtunnel. Op 29 juni verwoestten zijn bommen een brug over de rivier de Dives en op 6 juli leidde hij zijn squadron in een aanval op een vijandelijk hoofdkwartier in een kasteel bij Caen. De aanval werd uitgevoerd onder intense flak en het kasteel werd volledig verwoest; legerbronnen meldden dat slechts een bom het doel miste.
De uitzonderlijke kwaliteiten van leiderschap en de persoonlijke moed van Squadron Leader Grant, naast zijn opmerkelijke vaardigheid in het bombarderen in duikvlucht zijn een inspiratie voor zijn squadron geweest.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Wing Commander (Luitenant-Kolonel-Vlieger)
Eenheid:
No.143 Wing, Royal Canadian Air Force (No.143 Wing, Royal Canadian Air Force)
Toegekend op:
10 juli 1945
Distinguished Service Order (DSO)
Samenvatting:
Aanbeveling:
Sinds de toekenning van het Distinguished Flying Cross heeft deze officier voortdurend briljant leiderschap en opmerkelijke moed getoond bij alle soorten operaties. Hij heeft de Wing aangevoerd bij alle belangrijke acties tijdens de slag om de Ardennen en ondanks de felle tegentand heeft hij de ene aanval na de andere met grote vaardigheid en moed doorgezet. Tijdens de oversteek van de Rijn heeft Wing Commander Grant de operaties voorbereid en geleid van de Wing die ter ondersteuning van de luchtlandingen was ingezet tegen de luchtafweer van de vijand. Door zijn bekwaamheid en durf werden veel vijandelijke batterijen tot zwijgen gebracht. In de erop volgende doorstoot door Duitsland heeft hij vele vluchten geleid in directe ondersteuing voor het leger, daarbij heeft hij aanzienlijk bijgedragen aan het snelle oprukken van de grondtroepen. De grote successen die door zijn Wing werden behaald kunnen direct worden toegeschreven aan de uitzonderlijke bekwaamheid en de opmerkelijke leiding van Wing Commander Grant.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
12 september 1947
Bijzonderheden:
Met Zilveren Ster.
Croix de Guerre (1939-1945)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Wing Commander (Luitenant-Kolonel-Vlieger)
Toegekend op:
20 mei 1947
Samenvatting:
Aanbeveling:
Wing Commander Grant was Wing Commander (Operaties) van 143 Wing van oktober 1944 tot augustus 1945. Gedurende deze hele periode van intensieve operaties toonde deze officier uiterste moed en de grootste vastberadenheid bij het aanvoeren van zijn Wing tegen de vijand. Zijn persoonlijke moed en enthousiasme waren van het hoogste niveau en de vastberadenheid waarmee hij zijn squadrons aanvorde bij het aanvallen van zwaar verdedigde vijandelijke versterkingen, verbindingen en terugtrekkende Duitse colonnes, vaak onder intens afweervuur, waren boven alle lof verheven. In de periode van gevechten door Nederland naar de Duitse grens leed 143 Wing zware verliezen maar ondanks dat bleef het moreel van de Wing op het hoogste niveau dankzij Wing Commander Grantís bereidheid en vastberadenheid en de opmerkeijke prestaties waren in hoge mate te danken aan de kwaliteit van persoonlijk leiderschap van deze officier.
Bijzonderheden:
K.B.no.13
Canada Gazette van 31 october 1947

Vliegerkruis (VK)

Bronnen