Koene kwam uit een vissersfamilie; zijn vader was al op jonge leeftijd visser. Het vissersschip van zijn vader werd in 1915 door de Koninklijke Marine getorpedeerd, wat leidde tot de internering van de bemanning. Na zijn vrijlating in 1918 ging Koenes vader boeren in de buurt van Slaperdijk en pachtte land van de rijke familie Hartman.
Jacob Koene groeide op in Ter Heijde en was getuige van de transformatie van het dorp in 1929-1930, toen oude huizen werden vervangen door moderne woningen met stromend water en verbeterde sanitaire voorzieningen. Zijn leven nam een drastische wending met de Duitse inval in 1940, die het vredige dorpsleven verstoorde.
Koene, destijds werkzaam als landarbeider, werd door de Duitsers gevangengenomen, hoewel de precieze omstandigheden van zijn gevangenneming onduidelijk blijven. Zijn lot werd bezegeld in 1943, toen hij op tragische wijze om het leven kwam op slechts 18-jarige leeftijd. Er zijn twee lezingen omtrent zijn doodsoorzaak: omgekomen door een bombardement of door verdrinking.
Het was zijn vaders wens dat hij zou worden herbegraven op het kerkhof van Ter Heijde. Dat gebeurde op 2 augustus 1951, precies acht jaar na zijn overlijden. In december 2013 zijn naam bijgeschreven in het register van de Oorlogsgravenstichting.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!