TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pelt, van, Markus (Max)

Geboortedatum:
31 juli 1916 (Dordrecht/Zuid-Holland, Nederland)
Overlijdensdatum:
27 augustus 1981 (Den Haag/Zuid-Holland, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Van Pelt was een Dordts verzetsman en OD' er van het eerste uur. Dit leidde al 1941 tot zijn arrestatie wegens spionage. tegen Duitsland. Na wegens gebrek aan bewijs te zijn vrijgelaten, richtte hij in Dordrecht de 17e Divisie op. Deze organisatie richtte zich voornamelijk op hulp aan onderduikers/armlastige gezinnen en het aanleggen van wapen en medicijnen ten behoeve van het verzet. Van Pelt ondersteunde alle om hulp vragende verzetsgroepen met wapens, kleding, voedsel en wat hij verder maar kon missen.

In de laatste maanden van de oorlog werd in Dordrecht de Duitse "Weerwolf" stay-behind organisatie actief. Van Pelt infiltreerde, met instemming van Pieter 'Paul' Kooiman, districtscommandant van de Binnenlandse Strijdkrachten in maart 1945 in deze organisatie. Na de bevrijding dwong het verzet Van Pelt om onduidelijke redenen de in zijn bezit zijnde Duitse zender weer af te staan. Deze was echter juist bedoeld om van Duitse activiteiten na de oorlog op de hoogte te blijven.

Dit was het begin van een onfrisse affaire waarin de beruchte Harry Evers een rol speelde. Evers was gedurende de bezetting agent bij de Dordtse politieke politie en een Jodenjager die naarmate de oorlog vorderde steeds meer een dubbelrol ging vervullen. Hij leek daar aanvankelijk ook mee weg te komen en verwierf zelfs een positie binnen de Politiek Opsporingsdienst. De top van het Dordtse verzet bleef Evers om onduidelijke redenen de handen boven het hoofd houden. Er wordt gesuggereerd dat zij chantabel waren maar hard bewijs daarvoor ontbreekt.

Van Pelt ageerde hier sterk tegen door in juli 1945 een pamplet te verspreiden waarin hij deze situatie aan de kaak stelde. Het resultaat hiervan was dat hij door toedoen van andere voormalige verzetsleden op basis van de valse beschuldiging van collaboratie werd gearresteerd en meer dan halfjaar onterecht gevangen werdgezet. In januari 1946 werd hij vrijgelaten en later volgde volledige rehabilitatie.

Na de oorlog werd hij instructeur bij het Korps Commandotroepen. Later pakte hij zijn baan als leraar in het onderwijs weer op en werd hij als Eerste Kamer- en Statenlid politiek actief voor de PSP. In 1950 ontving hij het Oorlogsherinneringskruis en in 1984 (postuum) het Verzetsherdenkingskruis.

De naar hem vernoemde Max van Pelt Stichting blijft streven naar waarheidsvinding rond het verzet in Dordrecht en de redenen waarom sommigen uit het verzet Harry Evers door dik en dun zijn blijven steunen.

In 2022 verscheen het boek 'De Dordtse Affaire' waarin uitgebreid op de rol van Evers en de gebeurtenissen rond Max van Pelt wordt ingegaan.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
31 juli 1950
Oorlogsherinneringskruis (OHK)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
23 maart 1984
Verzetsherdenkingskruis (VHK)

Bronnen

Foto

Nieuws

Max van Pelt Stichting opgericht

sep2012

Max van Pelt Stichting opgericht

Sinds augustus 2012 is de Max van Pelt stichting actief in Dordrecht en omgeving. De doelstelling van de Max van Pelt stichting is het publiceren over verzetsmensen en -groepen in de regio Dordrecht in en na de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer