TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Waddell, Robert Charles Arthur

    Geboortedatum:
    6 juli 1915 (Peterborough/Ontario, Canada)
    Overlijdensdatum:
    5 april 1975
    Dienstnummer:
    CAN/C.827
    Nationaliteit:
    Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

    Biografie

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Wing Commander (Luitenant-Kolonel-Vlieger)
    Eenheid:
    No. 400 (City of Toronto) Squadron, Royal Canadian Air Force
    Toegekend op:
    11 juni 1943
    Uitgereikt voor:
    Operatie Jubilee
    "Deze officier heeft zijn taken altijd op voorbeeldige wijze uitgevoerd. Hij nam deel aan de gecombineerde operatie bij Dieppe en sindsdien heeft hij aan veel operationele vluchten deelgenomen waaronder een aantal anti-scheepvaartpatrouilles. Bij een gelegenheid vloog hij diep boven Frankrijk waar hij een locomotief beschadigde en met een uitstekend en waardevol rapport terugkwam. W/Cdr Waddell is een prima commandant en leider en zijn voorbeeld van onwankelbaar plichtsbesef vormde een inspiratie voor het squadron en is een belangrijke factor geweest bij de behaalde successen."
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Wing Commander (Luitenant-Kolonel-Vlieger)
    Eenheid:
    No. 39 Wing, Royal Air Force
    Toegekend op:
    24 juli 1945
    Distinguished Service Order (DSO)
    "Het succes dat de Wing heeft behaald bij fotografische verkenningen is grotendels te danken geweest aan de zorgvuldige voorbereiding en leiding van W/Cdr Waddell. Gedurende het afgelopen jaar heeft de wing intensief geopereerd boven zwaar verdedigde frontposities en diep in vijandelijk gebied. Al deze vluchten vereisten de meest zorgvuldige en gedetailleerde voorbereiding en werden allemaal uitgevoerd onder de persoonlijke leiding van W/Cdr Waddell, dan wel onder zijn toezicht. Voorafgaand aan de oversteek over de Rijn heeft deze officier een aantal vluchten op zeer geringe hoogte gemaakt en foto’s genomen van wegen en verbindingslijnen tussen de Rijn en de Elbe. Bij iedere gelegenheid verkreeg hij, ondanks intens luchtafweervuur foto’s van uitstekende kwaliteit die voor het 2de Leger van de grootste waarde waren bij het voorbereiden van hun geslaagde aanval."

    Gepubliceerd in The London Gazette dd. 24 juli 1945.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Wing Commander (Luitenant-Kolonel-Vlieger)
    Eenheid:
    No. 39 Wing, Royal Air Force
    Toegekend op:
    10 mei 1947
    Vliegerkruis (VK)
    "Wing Commander Waddell was de Wing Commander (operations) van No. 39 Wing van september 1944 tot mei 1945. Deze officier was een uitmuntend leider en zijn hoffelijkheid, enthousiasme en vastberadenheid waren een inspiratie voor de piloten van de Wing. No. 39 Wing, gedurende de winter van 1944/45, was verwikkeld in het meest uitgebreide fotografische verslag voor het aankomens lenteoffensief. Hun uitmuntende uitkomsten in dit kader en de resultaten van hun tactische verkenningen gaven het Legerbevel onmisbare hulp bij het plannen in het tegengaan van de bewegingen van de vijand. Deze uitkomsten van leiderschap waren in grote mate te danken aan het uitstekende leiderschap van Wing Commander Waddell."

    Vanwege:
    "Heeft zich door daden van initiatief, moed en volharding gedurende één of meer vluchten in een luchtvaartuig tegenover den vijand onderscheiden, door zijn optreden als Commandant van een Wing van de RAF op lucht-fotografisch gebied en bij tactische verkenningen in den winter van 1944-1945 ten behoeve van het voorjaarsoffensief van 1945 en het opvangen van vijandelijke offensieve ondernemingen. Door één en ander heeft zijn optreden gestrekt ten behoeve van den Nederlandschen Staat."

    Ongenummerde verlening.
    Koninklijk Besluit no.13 dd. 10 mei 1947.
    Canadian Gazette dd. 18 oktober 1947 en AFRO 155/46.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

    Verkregen met zilveren ster.
    Croix de Guerre (1939-1945)

    Bronnen

    • - Meijer H.G., Vis R., Het Vliegerkruis, Voor initiatief, moed en volharding, De Bataafsche Leeuw, Amsterdam, 1997, ISBN 9067073474
      - Fourth Supplement to The London Gazette of Friday 20th July 1945, Issue 37192, dated 24th July 1945
      - The Dutch Medals Page

    Foto