TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Whitfield, George A.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
Medic, 326th Airborne Medical Company, 101st Airborne Division "Screaming Eagles", US Army
Toegekend op:
17 december 1944
Voor buitengewoon heldenmoed in verband met militaire operaties tegen een gewapende vijand, op 26 september 1944, tussen *** en ***. Twee bevriende tanks werden uitgeschakeld door vijandelijk 88-millimeter geschutsvuur terwijl ze een weg trachtten in te nemen tussen X*** en ***. Horend dat er gewond personeel van de tanks in benarde positie lagen zonder medische hulp, reed Soldaat Whitfield vrijwillig zijn kwarttonner vrachtwagen naar de achterzijde van de brandende tanks, verborg zijn vrachtwagen en kroop nabij om hulp te velrenen aan twee gewonde kameraden. Hij diende medische hulp toe onder vijandelijk vuur, keerde terug naar zijn vrachtwagen en reed ondanks vijandelijk vuur en exploderende tankmunitie langs de tanks. Hij laadde de gewonden voor de ogen van de vijand in zijn truck en reed met de slachtoffers naar de Eerste Hulppost. Soldaat Whitfield reed wederom naar de brandende tanks, verborg zijn vrachtwagen achter een klein gebouw en zocht naar meer gewonden terwijl de vijand vuurde en de munitie om hem heen explodeerde. Een voltreffer op het gebouwtje bedekte zijn vrachtwagen met rommel. Terwijl hij zijn vrachtwagen vrij maakte, vond hij nog meer gewonden en laadde hen onder vijandelijk vuur en in het zicht van de vijand in de vrachtwagen en bracht hen naar de Eerste Hulppost. Zijn heldendaden redde het leven van zijn kameraden en was een inspiratie voor alle troepen in de omgeving. Zijn acties waren in overeenstemming met de hoogste standaard van de Militaire Dienst.
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • Foto: Terry Poyser
  • - Terry Poyser
    - Bando, M., 101st Airborne: The Screaming Eagles in World War II, Zenith Press, St. Paul/Minnesota, USA, 2007
    - Rapport, L., Northwood Jr., A, Rendezvous with Destiny – A History of the 101st Airborne Division, The Battery Press, Nashville, USA, 2000 (reprint of the original 1948 edition not the later 1965 second edition)
    - Koskimaki, G.E., Hell’s Highway – De 101e Airborne Divisie tijdens operatie Market Garden (deel 2), Kempen Pers, Hapert, Nederland, 1991 (Nederlandse vertaling)

Foto