TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Topham, Frederick George "Toppy"

Geboortedatum:
10 augustus 1917 (Toronto/Ontario, Canada)
Overlijdensdatum:
31 mei 1974 (Etobicoke/Ontario, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
1st Canadian Parachute Battalion, 3rd Parachute Brigade, 6th Airborne Division, British Army
Toegekend op:
3 augustus 1945
Aanbeveling:
Op 24 maart 1945 sprong Corporal Topham, een hospik, met zijn bataljon af boven een sterk verdedigd gebied ten oosten van de Rijn. Om ongeveer 11:00, terwijl hij bezig was mannen te behandelen die tijdens de sprong gewond waren geraakt, kwam er een kreet om hulp van een gewonde man in het open terrein. Twee hospikken van een veldambulance ging er achter elkaar heen maar beiden werden gedood toen ze naast de gewonde knielden.
Zonder te aarzelen en op eigen initiatief ging Cpl Topham onder zwaar vuur naar voren om de hospikken te vervangen die voor zijn ogen waren doodgeschoten. Terwijl hij de gewonde man behandelde werd hij zelf door zijn neus geschoten. Ondanks hevige bloeding en pijn weifelde hij niet bij zijn taak. Nadat hij de behandeling voltooid had droeg hij de man onder voortdurend vuur langzaam en rustig naar de dekking van een bos.
Gedurende de volgende twee uur weigerde Cpl Topham elk aanbod van medische hulp voor zijn eigen verwonding. Hij bleef gedurende de hele periode met uiterste toewijdinger doorwerken om gewonden binnen te brengen waarbij hij volledige minachting toonde voor het zware en nauwkeurige vuur. Pas toen alle gewonden waren behandeld, stemde hij er in toe zijn eigen verwonding te laten behandelen.
Zijn onmiddellijke afvoer werd bevolen maar hij kwam zo goed voor zichzelf op dat hem uiteindelijk werd toegestaan terug te keren naar zijn werk.
Op de terugweg naar zijn compagnie kwam hij langs een carrier die een voltreffer had gekregen. Vijandelijke mortiergranaten sloegen nog steeds op de plek in, de carrier zelf brandde fel en de mortiermunitie aan boord ontplofte. Een ervaren officier ter plaatse waarschuwde iedereeen de carrier niet te naderen.
Cpl Topham ging er onmiddellijk alleen heen, ondanks de ontploffende munitie en het vijandelijke vuur en redde de drie inzittenden van de carrier. Hij bracht de mannen over het open terrein terug en hoewel er een bijna direct daarna stierf regelde hij de afvoer van de andere twee die hun leven ongetwijfeld aan hem te danken hebben.
Deze N.C.O. toonde voortdurende dapperheid van het hoogste niveau. Zes uur lang, de meeste tijd onder hevige pijn, verrichtte hij een aantal daden van opmerkelijke moed en met zijn uitmuntende en onzelfzuchtige dapperheid was hij een inspiratie voor allen die er getuige van waren.

Frederick George Topham ligt begraven op Sanctuary Park Cemetery, Etobicoke, Canada.
Victoria Cross (VC)

Bronnen

Foto