TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wright, Peter Harold

Geboortedatum:
10 augustus 1916 (Mettingham/Suffolk, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
5 april 1990 (Ipswich/Suffolk, Groot-BrittanniŽ)
Dienstnummer:
36349 (NCO)/2657545 (Officer)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Peter Harold Wright ligt begraven op het All Saints Churchyard, Ashbocking, Groot-BrittanniŽ.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Warrent Officer 2nd Class (Vaandrig 2e Klasse)
Eenheid:
3rd Battalion Coldstream Guards, 24th Guards Brigade, 6th South African Armoured Division, British Army
Toegekend op:
22 november 1944
Aanbeveling:
Op 25 september 1943 in ItaliŽ viel het 3rd Battalion Coldstream Guards de Pagliarolli aan, een steile beboste heuvel bij Salerno. Voordat het bataljon de top bereikte werd de rechter compagnie opgehouden door vuur van Spandauís en mortieren en alle officieren waren gewond geraakt.
Company Sergeant Major Wright, die zag dat zijn compagnie werd opgehoudenen ging naar voren om te kijken wat er gedaan kon worden. Toen hij merkte dat er geen officieren waren nam hij onmiddellijk de leiding op zich en kroop zelf naar voren om te zien hoe sterk de tegenstand was. Hij kwam terug met de informatie dat ze werden opgehouden door drie Spandau nesten. Hij verzamelde een sectie en stelde die op in een positie van waaruit ze dekkingsvuur konden geven. Hij viel toen zelf post voor post aan met handgranaten en bajonet en schakelde ze allemaal uit. Hij leidde daarna de compagnie de heuvel op maar realiseerde zich toen dat vijandelijk vuur die positie onhoudbaar maakte. C.S.M. Wright leidde hen daarna een stukje naar beneden en vanuit een andere richting naar het doel.
Met volledige minachting voor het zeer zware vijandelijke vuur, hergroepeeerde C.S.M. Wright wat er nog van de compagnie over was en bracht ze in positie om het doel te consolideren.
Kort daarop zette de vijand een tegenaanval in die met succes werd afgeslagen. Later, met volledige minachting van het zware granaatvuur op de sector van het compagnieshoofdkwartier en de helling erachter en van mitrailleurvuur van de andere helling op de linkerflank van de positie, voerde hij extra munitie aan en verdeelde die onder de compagnie.
Het is aan de totale minachting van deze Warrant Officer voor het vijandelijke vuur, zijn uitmuntende leiding en zijn opmerkelijke dapperheid tijdens de hele actie te danken, dat zijn bataljon er in slaaagde dit belangrijke doel te veroveren en te behouden.

Aanvankelijk werd hij onderscheiden met de DCM en als zodanig gepubliceerd in de London Gazette. Echter werd dit gewijzigd in een VC.
Victoria Cross (VC)

Bronnen

Foto