TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hagen, Gerrit

Geboortedatum:
27 oktober 1919 (Nunspeet, Nederland)
Overlijdensdatum:
10 mei 1940 (Voorschoten, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Nunspeet
Vak: 0. Rij: 0. Graf: 379.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)
Rang/eenheid:
Dpl. sergeant-luchtschutter in 3e Ja.V.A., Jachtgroep Veldleger, 2e Luchtvaartregiment

Biografie

Luchtschutter Gerrit Hagen steeg met piloot Luitenant van Riemsdijk, op 10 mei op van vliegbasis Ypenburg in hun Douglas D8-3N, Nr. 388. Hagen ontdekte dat zijn mitrailleur weigerde en besloot het in de lucht te demonteren. Direct na reparatie van de mitrailleur nam de 388 deel aan de luchtgevechten rond en boven Ypenburg. Na verloop van tijd ontdekte van Riemsdijk dat Hagen niet meer schoot en zwaar gewond of dood over zijn mitrailleur hing. De 388 werd vervolgens in een luchtgevecht met vijf Messerschmitt Bf 110’s in brand geschoten waarbij van Riemsdijk zich met zijn parachute wist te redden. Het toestel stortte vervolgens neer op landgoed ‘Ter Horst’ in Voorschoten. Hier overleed Gerrit Hagen in de leeftijd van 21 jaar.

Zijn naam wordt genoemd op het monument bij de Commonwealth Oorlogsgraven op de begraafplaats in Nunspeet.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Dienstplichtig Sergeant
Eenheid:
3e Jachtvliegtuigafdeling, 2e Luchtvaartregiment, Wapen der Militaire Luchtvaart
Toegekend op:
6 mei 1946
Verkregen voor zijn aandeel in de strijd op 10 mei 1940 waarbij Gerrit Hagen om het leven kwam. Samen met piloot Luitenant van Riemsdijk, steeg Gerrit Hagen op 10 mei op van vliegbasis Ypenburg in hun Douglas D8-3N, Nr. 388. Hagen ontdekte dat zijn mitrailleur weigerde en besloot het direct in de lucht te demonteren. Direct na reparatie van de mitrailleur nam de 388 deel aan de luchtgevechten rond en boven Valkenburg. Na verloop van tijd ontdekte van Riemsdijk dat Hagen niet meer schoot en zwaar gewond of dood over zijn mitrailleur hing. De 388 werd vervolgens in een luchtgevecht met vijf Messerschmitt Bf 110's in brand geschoten waarbij van Riemsdijk zich met zijn parachute wist te redden. Het toestel stortte vervolgens neer op landgoed 'Ter Horst' in Voorschoten.

477e Verlening.
Koninklijk Besluit No. 9 dd. 6 mei 1946.
Posthuum verleend.
Vliegerkruis (VK)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Dienstplichtig Sergeant
Eenheid:
3e Jachtvliegtuigafdeling, 2e Luchtvaartregiment, Wapen der Militaire Luchtvaart
Met gesp "MEI 1940".

Posthuum verleend.
Oorlogsherinneringskruis (OHK)

Bronnen

Foto's

Thema's