Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Allmand, Michael

Geboortedatum:
22 augustus 1923 (Londen, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
24 juni 1944 (Pin Hmi, Birma)
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Taukkyan
Vak: 13. Rij: A. Graf: 4.
Dienstnummer:
E.C.8188
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Captain (Waarnemend Kapitein)
Eenheid:
3/6th Gurkha Rifles, 77th Indian Infantry Brigade, Long Range Penetration Groups (Chindits), British Indian Army
Toegekend op:
26 oktober 1944
Aanbeveling:
Captain Allmand voerde op 11 juni 1944 in Birma het bevel over het voorste peloton van een compagnie van de 6th Royal Ghurka Rifles toen het bataljon opdracht kreeg de Pin Hmi brug aan te vallen. De vijand was er al in geslaagd onze opmars naar dit punt 24 uur te vertragen. De weg naar de brug was zeer smal omdat de weg op een verhoging lag en het laagliggende land aan beide kanten was drassig en dicht bebost. De Japanners, die zich naast de weg hadden ingegraven met mitrailleurs en kleine wapens leverden de felst mogelijke tegenstand. Toen het peloton tot op 20 meter van de brug kwam opende de vijand zwaar en nauwkeurig vuur waardoor veel slachtoffers vielen en de mannen dwong dekking te zoeken. Captain Allmand echter ging met uiterste dapperheid verder, gooide granaten in de vijandelijke mitrailleurposten en doodde drie Japanners met zijn kukri.
Aangemoedigd door het sublieme voorbeeld van hun pelotonscommandant volgden de overgebleven mannen hem en veroverden hun doel. Twee dagen later nam Captain Allmand vanwege de verliezen onder de officieren het commando over de compagnie over en leidde met succes zijn mannen naar de rug op het hoge terrein dat ze moesten veroveren, 30 meter voor hen uitrennend door het hoge gras en de drassige bodem die onder mitrailleurvuur lagen en een aantal vijandelijke schutters dodend. Op 23 juni tijdens de laatste aanval op de spoorbrug bij Mogaung ging Captain Allmand weer vooruit hoewel hij aan trench foot leed wat het lopen door diepe modder en bomkraters moeilijk maakte en viel eigenhandig een Japanse mitrailleurpost maar raakte daarbij dodelijk gewond en stief enige tijd daarna.
De uitstekende moed, het opmerkelijk leiderschap en het voortdurende heldendom van deze officier vormden een uitstekend voorbeeld voor het hele bataljon en van de hoogste tradities van zijn regiment.

Bijzonderheden:
Zijn Victoria Cross werd op 17 juli 1945 door Koning George VI op Buckingham Palace uitgereikt aan zijn familie. Bezichtiging Victoria Cross in het Gurkha Museum te Winchester, Hampshire, Groot-BrittanniŽ.
Victoria Cross (VC)

Bronnen